Полша и Унгария станаха причина миграцията – главната тема на днешната неформална среща на ЕС, да не влезе в заключителната декларация.

Това стана ясно след края на неформалната среща в испанския град Гранада.

Премиерите Матеуш Моравецки и Виктор Орбан се противопоставиха на текста за миграцията.

„Няма възможност за разпределяне на нелегални мигранти без съгласието на отделните страни членки“, каза полският премиер преди началото на срещата.

Унгарският му колега заяви, че двете страни са били „правно изнасилени“ да подпишат на 4 октомври постигнатото от Съвета на ЕС споразумение за кризисния механизъм за справяне с миграцията. И също допълни, че няма шанс за никаква компромисна позиция.

В крайна сметка в заключителната декларация от Гранада няма и дума за миграцията. Вместо това отделна декларация разпространи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Миграцията е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейски отговор. На незаконната миграция трябва да бъде даден решителен отговор. Няма да позволим на трафикантите да решават кой да влезе в ЕС“, се казва в нея.

Мишел допълва, че решителната борба срещу организираната престъпност, трафика на хора инструментализирането на миграцията трябва да бъде като срещу хибридна заплаха.

Това всъщност бе част от проектодекларацията. След бойкота на Полша и Унгария той бе прехвърлен в декларацията на Шарл Мишел.

„Страните от ЕС трябва да се борят с нелегалната миграция като с организираната престъпност“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това е сред петте основни точки от обсъждания проблем. Друга важна точка е бързото връщане на мигрантите. Така ще бъде нанесен удар по трафикантите, а мигрантите, от своя страна, ще разберат, че има законни начини за влизане в ЕС вместо да харчат много пари за нелегален превоз и да губят живота си.

ЕС и бъдещите му членки трябва да бъдат готови за разширяването на Съюза, се казва в декларацията. Кандидатките трябва да увеличат усилията си в реформите, най-вече в сферата на върховенството на закона. Това трябва да стане съгласно основаното на заслуги естество на процеса на присъединяване и с помощта на ЕС.