Европейските лидери изразиха изненада и недоволство от решението на Конгреса на САЩ да не включи във временния бюджет военна помощ за Украйна.

Те коментираха решението при пристигането си на срещата на Европейската политическа общност (ЕПО) в испанския град Гранада.

Председателята на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Конгресът преосмисли решението си.

„Тук, в ЕС, ние работим върху пакет от 50 милиарда евро за Украйна за периода 2024-2027 г. Това е много важно, защото Украйна се нуждае от предсказуемост и надеждност чрез директна бюджетна подкрепа. Доколкото имам поглед върху ситуацията в САЩ, съм много уверена в тяхната подкрепа за Украйна. Това, върху което те работят, е намирането на точния момент“, каза тя.

Подобна надежда изрази и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Преди няколко дни проведохме много важен телефонен разговор с президента Джо Байдън. Това беше много важен момент, защото той ни увери и ние усетихме неговия личен ангажимент, че САЩ ще подкрепят Украйна в дългосрочен план. И ние работим в много тясно сътрудничество“, каза той.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел окачестви решението като неочаквано.

„То със сигурност не е добра новина, но се надяваме да не е окончателното решение на САЩ. Украйна се нуждае от подкрепата на ЕС, която е сигурна - тя ще я има и ние ще я увеличим, но също и на Съединените щати. Моята надежда, надеждата на украинците и на всеки, който не иска Путин да спечели тази война, е САЩ да намерят начин да преосмислят това решение и да продължат да подкрепят Украйна“, коментира дипломат номер 1 на Европа.

И допълни, че помощта на ЕС не може да замени тази на САЩ.

В Украйна не се тревожат, откакто е започнала войната

„В Украйна спряхме да се тревожим, след като войната започна“, отговори украинският президент Володимир Зеленски на въпроса дали е обезпокоен от американския отказ.

Той отбеляза, че в САЩ е в ход предизборна кампания с някои „странни желания“.

По думите му най-важното предизвикателство в момента е да се удържи единството на Европа. Причината е, че Русия ще атакува чрез дезинформация, фейкове и т.н. Вагно е също Украйна да има щит през зимата, защото тогава ще има различни видове атаки с руски ракети, а също така с ирански дронове.

До последно поради съображения за сигурност не се съобщаваше дали Зеленски ще дойде на форума.

ЕПО се разпада, предупреждава висш представител на ЕС, цитиран от „Политико“. А според изданието тя е в дълбока кома.

Мрачната констатация идва точно преди днешната среща на върха на организацията в испанския град Гранада. Ръководителите на държавите от ЕС и на още 19 страни се събират там, за да обсъдят въпроси от общ интерес, сред които са енергетиката, цифровизацията и развитието на пътната инфраструктура, пише БТА.

Част от проблема е, че целта на ЕПО не е ясна и досега. Общността бе създадена през 2022 г., след руското нахлуване в Украйна. Тя представлява междуправителствен форум за политически и стратегически дискусии за бъдещето на Европа. Инициатор на ЕПО е френският президент Еманюел Макрон.

Не е ясно дали организацията е създадена, за да бъде говорилня, подслон по пътя за кандидат-членки на ЕС или регионален форум, на който европейските лидери да вземат решения и да разреждат напрежението, коментира „Политико“. Ако е така, ЕПО се проваля и в трите начинания, продължава брюкселското издание.

Последното доказателство за това е неуспехъг за разрешаване на кризата в Нагорни Карабах. Дапреди броени дни лидерите на ЕС се надяваха да подновят мирните преговори между Армения и Азербайджан. Но всичко пропадна с офанзивата на Баку и масовото бягство на арменци от анклава. Азербайджанският президент Илхам Алиев отказа участие в настоящия форум, след като бе на предишния.

Утре, пак в Гранада, е неформалната среща на върха на ЕС. Очаква се Макрон да се опита да сплоти страните членки около идеята за историческо разширяване на Съюза, което да включва и воюващата Украйна.