Делото срещу водещия от БНР Петър Волгин за негова публикация в социалните мрежи е редовно и допустимо, решил е Софийският градски съд. За това съобщи депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, който помогна на 102-годишната Ценка Горанова да стане част от колективен иск срещу Волгин за неговото изказване.

През февруари тази година водещият от БНР написа в социалните мрежи:

"Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд."

Възрастната жена разказа как мъжът ѝ, тъкмо завърнал се от фронта, бил привикан в кметството и никога повече не е видян - най-вероятно един от множеството убити от т. нар. Народен съд на комунистическата диктатура в България. Жената остава само с малкия им син, който търпи репресии през целия си живот, като дете на "враг на народа".

Първоначално искът на Горанова и сина ѝ бе отхвърлен от СГС - според съдиите постът на водещия с путинофилски възгледи не съдържа обидни или клеветнически квалификации по отношение личността на молителя.

Софийският районен съд пък отказа да запорира 1000 лв. от заплатата на Волгин от БНР, защото не било доказано, че "посоченият ответник Петър Петров Георгиев е всъщност Петър Волгин".

Пейков обаче започна кампания за събиране на средства, като за един уикенд бяха дарени 15 000 лева, и за внасяне на колективен иск. Депутатът получил писма от над 100 души с подобни семейни истории.

"Под апела ми за събиране на средства тогава се появиха многобройни коментари, в които не един и двама души ми обясняваха как подобно дело е несъответно на българския закон и никога няма да бъде допуснато в съда. Е, имам новина за тях – както и за всички вас.

Днес, 5 октомври, Софийски градски съд най-сетне прие нашия колективен иск (включващ над 50 тъжители!) за редовен и допустим – и разпореди решението да бъде изпратено на ответника г-н Петър Волгин", обяви Пейков днес.

А първо заседание на делото на 102-годишната ищца е насрочено за 25 октомври тази година.