102-годишната вдовица, подала иск срещу радиоводещия Петър Волгин заради репликата му "защо трябваше да има Народен съд", излезе с лицето си пред българския ТВ канал "Евронюз". Досега адвокатът й пазеше самоличността й тайна, но тя и синът й са решили да разкажат пред камери защо съдят водещия за публикацията в социалните мрежи.

Ценка Горанова разказва пред камерите отново историята за съпруга си, извикан в общината "за справка" и убит през 1944 г. от "новата власт".

"Баща ми ходи да го търси, неговия баща, братя, сестри, братовчеди, всички го търсиха и никой не го намери. Увещаваха ме да се женя втори път, не исках. Синът ми беше на 2 годинки."

Синът й Емил Горанов разказва пък как е знаел за баща си само, че е "фашист", а за себе си - че е "дете на народни врагове". 

И двамата нямат намерения да се откажат от иска, готвят се и за колективен такъв - макар че до момента съдът отхвърля иска, с тезата, че Волгин не е обидил лично вдовицата.

"Аз съм готов да се откажа от иска, при едно единствено условие - той да заяви в какъв срок ще ми даде точен адрес и място на убийството на моите родители", отбелязва Горанов.

Хампарцумян: Волгин не е журналист, а пропагандист, трябва да бъде презрян

"Волгин не е журналист, а пропагандист, който пропагандира в определена посока и очевидно хората, които са избивали други българи, някои без съд и присъда, други с измислена присъда от „Народния съд“, са му симпатични и ги поддържа.“

Това коментира пред Euronews днес банкерът Левон Хампарцунян, повод за публикацията на Волгин през февруари, която гласеше "Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

Според Хампарцумян такива дела са добра идея.

"Г-н Волгин иска да се представи в ролята на преследвана жертва. Той би трябва да бъде презрян от нормалните хора. Притеснява ме толерантността на хората, които трябва да се грижат за спазване на закона, спрямо такива прояви. Има една граница, която не бива да се прескача", добавя банкерът.