Кметът на Бургас (неизменен такъв от 2007 г. насам) и кандидат за нов мандат, номиниран от ГЕРБ - Димитър Николов, е безспорният фаворит на местния вот на 29 октомври. Николов има потенциала отново да спечели поста от първия тур.

Това показва изследване на "Маркет линкс", поръчано от бТВ за целите на организираните от телевизията дебати между кандидатите. Самият Николов отказа участие в тазсутрешния такъв между основните опоненти.

Според данните на социолозите едва 34 на сто от бургазлии са заявили, че ще гласуват. Ниският процент Добромир Живков от "Маркет линкс" обясни с усещането за предопределеност на избора на Николов. 13 на сто обаче все още не са взели решение кого да подкрепят и това може да доведе до разместване сред по-малките играчи.

Агенцията отчита следната подкрепа към този момент:

64 на сто подкрепа за Димитър Николов. 7 на сто за Константин Бачийски (Средна европейска класа), 6% за кандидата на "Възраждане" Тодор Ангелов, 3 на сто за този на БСП - Станимир Баев, същият процент за независимия Димитър Найденов и 2% за кандидата на "Има такъв народ" Тодор Иванов.

Както е известно Бачийски и Найденов са депутати от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България". Обединението има обща регистрация за изборите, но не можа да постигне съгласие и за общ кандидат за морския град. Така Бачийски бе номиниран от собствената си партия СЕК, а Николов - от инициативен комитет.

Иначе, ето какви са основните проблеми на бургазлии, според "Маркет линкс":

49% искат по-добро управление и повече прозрачност, 39 - нови работни места, 36 на сто - подобрение в инфраструктурата и градската среда, 35 на сто виждат проблем и с училищата и детските градини, а 34% искат по-добра социална подкрепа за нуждаещите се.

Проучването е било направено в периода 30 септември-4 октомври сред 403 лица с право на глас.