Докато във Варна ситуацията на предстоящите кметски избори предполага по-сериозна интрига, в другия голям град по морето - Бургас, нещата започват да звучат твърде познато. Преди месеци лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде основания да се предполага, че може да има раздвижване като обяви, че дългогодишният кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов няма да е кандидат за пореден път. Тогава Николов, потърсен от Клуб Z, остана изненадан и не коментира. Публично темата не беше повдигната след това.

Общинската организация на партията в Бургас обаче вече единодушно номинира сегашния кмет за кандидат за нов пети мандат. Цялата зала е подкрепила Николов за нов мандат на заседание на ГЕРБ-Бургас в понеделник, съобщи БНР. Протоколът за това е изпратен на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в столицата, която трябва да вземе крайното решение.

С номинацията на Николов може би отпада интригата за евентуално ново лице, на което ГЕРБ да заложи в борбата за кметското място в областния морски град.

Зад личността на Николов застанал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на последната партийна конференция във Велико Търново преди няколко седмици.

„Думите на Борисов тогава бяха изцяло в подкрепа на това, че Димитър Николов е човекът, на когото партията има доверие“, твърди общинският лидер на ГЕРБ в Бургас Андрей Рунчев.

През ноември м. г. Борисов, докато критикуваше в Пловдив действащия кмет Здравко Димитров и каза, че няма да е пак кандидат на ГЕРБ за местните избори, добави:

"Така е и за кмета на Бургас, така е и за кмета на София".

"Не съм взел решение още. Не коментирам, благодаря ви", каза само Николов, потърсен за коментар.

През изминалите месеци може би той е успял отново да убеди лидера на ГЕРБ, че няма по-подходящ кандидат от него за Бургас.

На заседанието на общинската организация са били излъчени и 67 номинации на кандидати за общински съветници. Сред тях има както нови лица, така и познати от настоящия местен парламент, обяви Рунчев, според когото "ще има и гражданска квота, ще има приятни изненади".

В същото време в Несебър политическо обединение между ГЕРБ, партиите "Море", "Съюз на свободните демократи" и общественици обяви, че си поставя за цел "да смени управлението и статуквото в общината". 

Всяка от формациите вътре ще участва със самостоятелна листа за местния парламент. От ГЕРБ вече са подали имената на 24 кандидати за общински съветници. Все още обаче няма решение дали партията ще издига самостоятелна кандидатура за кмет на община Несебър или ще подкрепи чужд кандидат.

"Решихме да не издигаме кандидат на този етап, да насочим силите си към общинския съвет. Но това не означава, че сме се отказали от собствен кандидат. Просто до момента няма нито един кандидат, който официално да е ясен. Когато това стане ясно, ние, от ГЕРБ - Несебър ще вземем решение дали да издигаме собствен кандидат или да подкрепяме някого", коментира общинският координатор на ГЕРБ Стоян Пирев.

Несебърският кмет Николай Димитров, издиган като независим е начело на общината, известна като една от морските феодални крепости, от 2007 г.  и кара четвърти мандат.  Последния си мандат той започна "зрелищно" - зад решетките. Димитров беше арестуван за купуване на гласове и остана в ареста 70 дни.