В изминалия уикенд падна поредна треньорска глава в Първа лига - Емануел Луканов вече не е начело на "Етър", след като тимът му записа нова загуба - 0:3 срещу "Арда". Начело застава познато име - Светослав Петров.

"Болярите" са последни, като заедно със "Славия" имат по 4 точки. Дни по-рано и "белите" смениха своя предводител - Хосе Мария Бакеро, бивш испански национал и съотборник на Христо Стоичков в първия "дрийм тим" на "Барселона", отстъпи на Иван Колев.

Така след 12 кръга освободените или напуснали сами старши треньори са деветима - съответно за 9 клуба. Това прави повече от половината тимове, а несигурност витае и около някои от наследниците. Няма да е изненада, ако до края на годината се стигне до нови промени в едни и същи клубове.

Разбира се, това не е изненада. Българският футболен елит отдавна е негостоприемно място за треньори. Достатъчно е да бъдат наредени 3-4 загуби (или лоши резултати, не е задължително да са поражения), за да реши клубният бос (реален собственик, спонсор или кмет), че даден наставник "трябва да си ходи".

Кои смениха треньорите дотук?

ЦСКА 1948 - Николай Панайотов замени Атанас Рибарски

ЦСКА-София - Нестор Ел Маестро (сърбин с британски паспорт) вместо Саша Илич ()

"Ботев" (Пловдив) - Душан Керкез (Босна и Херцеговина) вместо Станислав Генчев

"Пирин" (Благоевград) - Иво Тренчев вместо Радослав Митревски

"Локомотив" (София) - Данило Дончич (Сърбия) вместо Стойчо Стоев

"Берое" - Алехандро Фернандес Нието (Испания) вместо Густаво Араголаса (Аржентина)

"Ботев" (Враца) - Христо Янев вместо Даниел Моралес (бразилец с български паспорт)

"Славия" - Иван Колев вместо Хосе Мария Бакеро (Испания)

"Етър" - Светослав Петров вместо Емануел Луканов

Къде можем да очакваме нови уволнения?

При тази устойчива динамика, краткият отговор е навсякъде. Да започнем от най-долу и да повторим - на пръв поглед парадоксално, най-застрашени остават отборите, в които вече имаше смени.

На първо време се чакаше "постоянният" наследник на Луканов в "Етър" и днес той бе оповестен - Светослав Петров.

"Берое", където цари тотален хаос, а мотивите на аржентинския собственик са много спорни, може скоро да има трети треньор от началото на сезона. Особено ако продължава да затъва след доброто начало.

Същото се отнася за ЦСКА 1948 - рекордьора по треньорски смени, откакто влезе в Първа лига. Там не му мислят много, изглежда, че наставникът да си тръгне никак не е трудно и обмислено решение. Тимът догонваше в резултата във Враца, а вторият гол на Ивайло Чочев в добавеното време, донесъл 2:1, може би на този етап остави на стола Николай Панайотов.

Не изглежда обаче, че това ще трае дълго, появиха се твърдения, че 28-годишният специалист няма авторитет сред играчите - заради крехката си възраст и липсата на опит. Лоша минисерия ще предопредели съдбата му.

За уволнение вече се говори и около "Крумовград", особено ако новакът загуби днес в Пазарджик. Доскоро Неманя Миланович обираше похвали и завист сред контурентите, но след отличния старт и място в челото на класирането тимът забуксува. Няма значение, че родопчани за първи път в историята си играят в елита и че място над изпадащите ще е много прилично постижение - сърбинът скоро може да бъде отпратен.

В "Хебър" също не е цветущо положението, а Любослав Пенев е известен с това, че никога не се задържа дълго на едно място, понякога - и по свое желание. Така, както сам си стегна сака в ЦСКА 1948 в края на м.г.

В "Левски" и ЦСКА-София никога не е спокойно. Нещо повече - и двата отбора влязоха в трудни серии. Същото се отнася и за Ивайло Петев в "Лудогорец", макар да изглежда, че докато "орлите" са в Европа, треньорът няма да бъде бутан.

Засега най-сигурна изглежда работата на старши треньорите на триото на върха - "Локомотив" (Пловдив), "Черно море" и "Арда". Но ще завършим така, както и започнахме - няма нищо по-несигурно от това да си футболен треньор в България.

Прилича на хан, в който всеки влиза и излиза, но винаги си плаща сметката.