Руският президент Владимир Путин продължава да разчита на бившите бойци от групата "Вагнер", за да прокарва интересите и влиянието на Русия в глобалния Юг, заяви британското министерство на отбраната в нова актуализирана разузнавателна информация, публикувана в "X", предаде Укринформ.

Министерството отбеляза, че на 29 септември 2023 г. руските власти са публикували кадри, на които се вижда как Путин се среща с бившия високопоставен представител на "Вагнер" Андрей Трошев и му възлага да наблюдава и създава нови "доброволчески бойни части". Според британски анализатори много ветерани от "Вагнер" вероятно смятат Трошев за предател, посочва БТА.

Приблизително по време на бунта на "Вагнер" през юни 2023 г. Трошев получи позиция в официалните сили за сигурност, посочва министерството.

"Трошев вероятно е участвал в насърчаването на други служители на "Вагнер" да подпишат договори, допринасяйки за бунта", според британските експерти.

На срещата с Путин е присъствал и руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който неотдавна обиколи африканските държави. Според британското разузнаване това показва, че Русия продължава да използва доброволчески части и частни военни компании и планира бъдещето на "Вагнер".

Москва "е готова да се възползва от опита на ветераните, които демонстрират своята лоялност към държавата, и да продължи участието си в глобалния Юг, но вероятно с по-голям надзор от страна на Кремъл", смятат британските експерти.

Институтът за изследване на войната: Малко е вероятно вагнеровци да окажат влияние в Украйна

Малко вероятно е бившите служители на наемническата група "Вагнер" да предизвикат значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна, обяви Институтът за изследване на войната, цитиран от Укринформ.

Според Института има все повече сведения, че служителите на "Вагнер" действат заедно с Росгвардия и че Държавната дума на Русия ще разгледа предложения законопроект, който ще позволи на Росгвардия да формира доброволчески формирования.

Експертите отбелязват, че сегашният командир на "Вагнер" Антон Елизаров (с повиквателна "Лотос") според сведенията преговаря с Росгвардия за това вагнеровци да се присъединят към доброволчески формирования под ръководството на Росгвардия. при по-благоприятни за "Вагнер" условия.

Междувременно според руски вътрешен източник елементи от контингента на частната военна армия в Беларус не искат да подписват договори нито с руското министерство на отбраната, нито с Росгвардия, съобщава Институтът. Вместо това те планират да се присъединят към усилията на беларуския президент Лукашенко да създаде базирана в Беларус частна военна компания с бойци на "Вагнер" под командването на командир от групировката с повиквателна "Брест".

"Малко вероятно е частичното разполагане на бившия персонал на "Вагнер" в които и да е райони на фронтовата линия да породи някакъв значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна", гласи заключението на Института за изследване на войната.