Управляващите поставят под свой контрол поредния независим, по идея, орган. Аргументите - изложени от Йордан Цонев в бТВ, както и по време на пеперудения цирк в НС - са смешни. Повечето се стремят да очернят проф. Валери Димитров - включително с подмятания за сексуален тормоз на базата на социологическа анкета?! 

Сексуален тормоз не се бори със структурни промени в една институция, целящи да подменят ръководството й. Ако има сериозни проблеми, има си и начини за доказване, наказване и пр. (По принцип, сигурно всяка българска институция страда от лоша култура и среда в това отношение - сексуалния тормоз, но нещата няма да се променят, ако сменим на всички шефовете. Да, необходими са тук мерки, но това е друг, също сериозен дебат.) 

Обърнете внимание и на маниера на атака: събрани незнайно как лични имейли + масирана атака в Пеевски-прес. 

Най-важното: обвинението, че обслужвал Цветанов. Понеже СП уж е била близка с миналите управляващи, ще я сменим, за да е удобна на нас - дори няма опит да се прикрият партизанските мотиви.

Най-тъжното е, че вече нямаме институции: останаха хора, персонални симпатии и антипатии. Василев, Пеевски, Станишев, Сидеров и Ментата срещу Плевнелиев, Борисов, Кънев, Димитров и т.н. Тук там се намесват Цацаров, Токушев, Светльо Витков, Бареков, като цяло на страната на първите. 

Дали симпатизирате на Валери Димитров или на Данчо Ментата вече е второстепенно - стигнали сме дотам, че базираме всяко политическо решение на подобни симпатии. Формулата на властта: 1) сведи всичко до лични отношения; 2) контролирай масовите канали за очерняне на хора.

Коментарът е публикуван в личния фейсбук профил на Даниел Смилов. Той е политолог, специалист по сравнително конституционно право и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.