За първи път в своята кариера Григор Димитров спечели 5-сетов мач, в който губеше с 0:2 сета. Това стана в откриващия кръг на US Open, а двубоят му със словака Алекс Молчан приличаше на влакче на ужасите за феновете и на двамата. Резултатът е 6:7(9), 6:7(5), 6:1, 7:5, 7:6(9).

Димитров спаси три мачбола - и това е за историята. Първо в края на петия сет - първия, а след това още два и в тайбрека на решителната част.

Следва мач с Анди Мъри, който не се затрудни много срещу Корентен Муте (Франция) с 6:2, 7:5, 6:3 след три часа игра.

Първите два сета на драмата с Молчан - мач, който ще се помни дълго, не само от българина, си приличаха. В тях нямаше нито един пробив, така със спечелени подавания от страна и на двамата (по-лесно това правеше словака, особено в откриващия), се стигаше до тайбрек. 

Там 115-ия в света беше по-хладнокръвен, вземаше по-добрите решения. Така стана 2:0. Тогава нямаше живец в играта на Димитров, който направи много грешки и като цяло показа, че не е в най-добрата си форма след прекарана контузия и ранното отпадане в Синсинати.

Все пак Григор явно бе решен да води битка, най-малкото да не се даде лесно. Третият сет започна различно. Бившият №3 в света поведе и реализира първия брейк в сблъсъка - 2:0. Последва неубедителен сервис гейм и Молчан върна пробива, но Димитров удари отново и не позволи изравняване - 3:1.

До края на частта българинът доминираше и успя да се съвземе - 6:1 и 1:2 сета.

Четвъртият започна равностойно и дълго продължи така. Гришо вече бе по-дейният тенисист, най-после взе да намира ритъм. Той не срещна трудности на своите подавания, а за почитателите му бе жалко, че не проби по-рано. Все пак при 5:5 го направи, а малко след това затвори частта и прати развръзката в пети сет.

Още по-отчетливо Димитров превъзхождаше в решителната част. Но не се възползва по-рано. В съперника му пролича умора, но и голямо сърце да се бори докрай. Хасковлията направи много подаръци на опонента си, независимо, че Коледа е далеч. Молчан все се измъкваше на своя начален удар.

При 2:2 гейма двамата играха маратонски гейм, продължил близо 10 минути. Имаха точки да го затворят, а тези на Григор бяха три. Той не се възползва, кога Алекс се измъкна майсторски, кога първата ни ракета не бе точен докрай.

В крайна сметка словакът оцеля и както често се случва - натисна на свой ред в следващия гейм. И спечели, възползвайки се от психологически спад за противника му. Така поведе с 4:2, а не след дълго и с 5:2. Тук мнозина са си помислили, че всичко е свършило за най-добрия ни тенисист. 

Григор все пак успя да се "събере" и грабна подаването си. Това, което последва, бе отделен мач и отделен епос! Притиснат от умора, напрежение, а и от Димитров, тръгнал напред "ва банк", Молчан допусна грешки. Тук добри думи заслужава и нашият сънародник за проявената непримиримост и "хладна глава". При една ситуация Алекс падна и получи схващане. Поне изглеждаше, че изпитва физически проблем. Така пробивът бе върнат - 4:5.

Ако някой е очаквал, че до края Григор ще спечели лесно, лъгал се е. Стигна се до 30:40 и мачбол за 115-ия в ранглистата. Димитров обаче не трепна - първо с мощен сервис, а след това с добри комбинации с излизания на мрежата. 5:5.

В края имаше размяна, като двамата лесно спечелиха геймовете си. Тайбрек до 10 точки.

А влакчето на ужасите продължи своя път - като за финал. Вдигна и скоростта. Григор поведе с 2:0, а при следващото разиграване прати лека топка за воле в аут. Това му се отрази. Драмата продължи със серия от обрати, равенства, промени на статуквото...

С много себераздаване, но и грешки на хасковлията, Молчан поведе с 9:7, а това означаваше нови два мачбола. Краят? Гришо пак рискува и отрази първата, а при втората направи феноменално стоп воле. Най-сетне съдбата намигна и на Димитров, той получи своя шанс да спечели и го осребри - 11:9 и 3:2. 5 часа и 40 минути.

След края Григор Димитров седна на скамейката и остана дълго там. Няма как да пропуснем, че го подкрепяше малка, но много организирана и шумна българска агитка. Както и майка му Мария.

Виктория Томова не успя да запише победа в Ню Йорк

Първата ракета на България при жените Виктория Томова загуби с 3:6, 4:6 от американката Пейтън Стърнс в първия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Само преди два дни Томова постигна най-значимия успех в кариерата си с титла от WTA 125 на турнира в Чикаго, но на старта на US Open не започна добре. Тя допусна пробив още при първия си сервис гейм и изостана с 0:3, като загуби първата част с 3:6.

Вторият сет започна с размяна на пробиви, а след това българката продължи да изпитва проблеми при своето подаване, допусна още два пъти да бъде пробита и губеше с 3:5.

След това взе своето подаване, а най-драматичен бе десетият гейм, който премина през редица обрати. Томова имаше три брейкбола, а Стърнс пропусна три мачбола, но при четвъртия успя да затвори за 6:4 и да спечели мача след 1:38 часа игра.

59-ата в света Пейтън Стърнс ще срещне Клара Таусон (Дания) или Анастасия Потапова (Русия) в следващия кръг.