Малко по малко през последната година компаниите примамват служителите си в офисите след края на локдауните през пандемията и правилата за социално дистанциране.

Тези примамки започнаха обаче да се усещат повече като натиск, особено в големите технологични фирми, където от края на ограниченията, наложени заради пандемията, бяха обявени няколко кръга на съкращения на работни места, пише ДПА. 

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси предупреди служителите си, че "вероятно няма да стане", ако откажат да работят в офиса поне три дни седмично. 

Google, Meta и X по-рано вече казаха на служителите си да отвикват от работата от вкъщи и да се насочат към нещо по-близо до дейността от преди пандемията. 

Според резултатите от проучване, публикувано от Сборника на Националната академия на науките (PNAS) на САЩ "дистанционно работещите "произвеждат" по-малко от половината емисии на парникови газове от работещите в офиси". 

Това се дължи на "фактори като пътуването от предградията до центровете на градовете и битовото използване на енергия", които се повлияват от това колко хора пътуват до и от работа и колко често. 
   
Служители, които работят "напълно дистанционно" могат да допринесат за намаляване с 54 процента на парниковите емисии на човек, най-вече заради по-малкото енергия, използвана за офисите", посочват експертите, начело с инженера от университета "Корнел" Янцю Тао. 
  
Докато обаче два до четири дни дистанционна работа могат да доведат до спад на емисиите с "до 29 процента", ограничаването на дистанционната работа до само един ден седмично може да понижи емисиите едва с 2 процента, според екипа, част от който е и Лунци Ян от "Майкрософт" (Microsoft). 

"Един ден работа от вкъщи не е от полза заради компенсиращи фактори", отбелязват експертите.