Президентът на Украина Володимир Зеленски призна, че контрнастъплението на страната му срещу руските окупатори върви бавно, но украинските войски се придвижват напред, предаде украинската информационна агенция УНИАН. Зеленски подчерта, че важното е да не се дава на противника време да поеме дъх.

"Това е сложна ситуация. Ще бъда напълно честен с вас. Имаме инициативата. Това е плюс. Спряхме руското настъпление и преминахме в контрнастъпление. И въпреки това, то не е много бързо. Важното е, че всеки ден се придвижваме напред и освобождаваме територия. Трябва максимално да освободим нашата територия и да се движим напред, даже ако това са по-малко от половин миля или сто ярда, длъжни сме да го направим. Длъжни сме да не даваме на Путин време да си поеме дъх", каза украинският президент пред американската телевизия Си Би Ес.

Той увери публиката, че украинските военни използват западното оръжие изключително на територията на своята страна.

Украинските военни съобщиха, че са освободили селата Андреевка и Клешчиевка южно от Бахмут в Донецка област, потвърди го и министерството на отбраната в Киев.

Двете села се намират на по-голяма надморска височина и превземането им може да създаде предпоставки за възстановяване на контрола над ключовия град.

Вашингтонският институт за изследване на войната обяснява в днешния си анализ на ситуацията, че това е тактически успех със стратегическо значение, защото принуждава руското командване да държи в района големи сили и не му позволява да формира мобилен оперативен резерв, който да насочва в други участъци на фронта.

Институтът припомня, че руската отбрана в района на Бахмут сега се държи от подразделения на две от четирите въздушнодесантни дивизии и три от четирите отделни руски десантни бригади.

„Това значително постижение на Украйна попречи на Русия да създаде голям мобилен оперативен резерв от въздушнодесантни сили, който би могъл да бъде използван за спиране на основната украинска контраофанзива в района на Запорожие“, пише в анализа си институтът.

Експертите му смятат, че продължаването на широкомащабните украински контраофанзивни усилия около Бахмут е наистина необходимо, за да се задържат руските сили в района.  

Ген. Марк Мили: Украинската контраофанзива не се е провалила

Украинската контраофанзива не се е провалила, заяви най-висшият американски военен, генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на американските сили. Той обаче допълни, че пътят към окончателна победа на Киев в конфликта е все още много дълъг, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тези коментари генералът направи в интервю, излъчено вчера.

Украйна започна контраофанзивата си през юни, за да си върне териториите, окупирани от Русия.

"Знам, че някои наблюдатели твърдят, че тази офанзива се е провалила. Тя не се е провалила", заяви Мили в интервюто за Си Ен Ен.

"Тази офанзива, въпреки че е бавна, по-бавна от предвиденото, си остава постоянна", допълни той и заяви, че украинците разполагат все още със значима ударна сила.

Генералът все пак заключи, че "ще трябва много време", за да се постигне целта на украинския президент Володимир Зеленски "да изгони всички руснаци от страната си".

Зеленски ще посети Белия дом в четвъртък, на 21 септември, за нови разговори с президента на САЩ Джо Байдън относно подкрепата за Киев срещу руската инвазия.

Това пътуване идва в момент, в който Конгресът на САЩ дебатира нова военна помощ на стойност 24 милиарда долара за Киев. Зеленски ще посети и Конгреса за срещи с лидерите на демократите и на републиканците там. 

Километър по километър

Украйна съобщи днес, че нейните войски са отвоювали още територии на източния фронт и са напреднали в южната част на страната в рамките на военната си контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заместник-министърката на отбраната Ханна Маляр заяви, че през изминалата седмица силите на Киев са си върнали два квадратни километра земя около разрушения град Бахмут, който бе превзет от руските войски през май след месеци на ожесточени сражения.

От началото на контраофанзивата силите на Киев са освободили около 51 кв. км. в района на Бахмут, заяви Маляр и добави, че на юг в Донецка област украинските войски продължават да удържат руското настъпление към градовете Авдеевка и Мариинка. Украинските сили се опитват да напреднат към Азовско море в южната част на страната, за да разделят руските сили, добави тя. Като цяло по време на контраофанзивата Украйна си е върнала повече от 260 кв. км. в южната част на страната, уточни заместник-министърката.

По време на продължаващите вече трети месец контранастъпателни действия Украйна отчита бавен, стабилен напредък срещу укрепените руски позиции, като е превзела редица села и е напреднала по фланговете към Бахмут, но все още не е превзела по-големи селища, отбелязва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери чрез независим източник твърденията, а Москва все още не е заявила нищо за украинския напредък.

Отделно днес военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че в нощта на неделя срещу понеделник (17 срещу 18 септември 2023 г.) са 18 от общо 24 руски дрона камикадзе и 17 крилати ракети на противника.