Англия би Шотландия в поредно издание на най-старото футболно съперничество в историята, датиращо вече на над 150 г. - 3:1 на "Хемпдън парк" в Глазгоу.

Гостите набързо поведоха с 2:0 преди почивката. Автогол върна домакините в битката, но "трите лъва" подпечатаха ценния си успех, макар и в приятелски сблъсък, с трети гол.

Първият мач между Англия и Шотландия се играе именно в Глазгоу, но на друг терен, в далечната 1872 г. От него има само рисунки и разкази. Така 150 лета се навършиха през ноември миналата година, но Световното в Катар осуети изиграването на юбилейния двубой и той бе отложен за настоящата.

Срещата на препълнения "Хемпдън" започна с минута мълчание в памет на жертвите на природните бедствия в Мароко и Либия.

С леко променен състав спрямо титулярния, тимът на Гарет Саутгейт имаше превъзходство през първото полувреме, увенчано с бърз двоен удар. Фил Фоудън откри в 32-ата, като топката рикошира в него след удар на Кайл Уокър.

В 35-ата най-добрият на терена - Джуд Белингам, удвои с удар след поредна акция пред вратата на Шотландия.

През втората част Англия доста намали оборотите, като това до голяма степен даде импулс на играчите от "високата земя". В 67-ата резервата Хари Магуайър се вкара автогол в опит да изчисти топката. 

Домакините обаче не успяха да се възползват от моментното стъписване на своя съперник, нямаха и чисти положения. Обратно - автоголът стресна Хари Кейн и компания, като те отново овладяха мача. В 81-ата таранът на "Байерн" довърши шотландците след брилянтен пас на Белингам.

В същото време се игра и квалификация в група А, в която убедителен лидер е Шотландия. Тимът можеше предсрочно да се класира на Европейското и това да е утеха за поражението от Англия. Норвегия обаче победи Грузия с 2:1 и "тартановата армия" ще трябва да се потруди още малко, за да си гарантира място на шампионата в Германия.

Германия най-сетне победи - с временния треньор Руди Фьолер

А тимът на Германия, който не играе квалификации за Евро 2024, прекъсна серията от пет мача без победа - 2:1 срещу Франция в Дортмунд. Под ръководството на временния треньор Руди Фьолер, "маншафтът" показа доста по-добра игра и повече желание, отколкото по времето на уволнения Ханзи Флик.

Томас Мюлер вдигна феновете на германците на крака още в 4-ата минута след грешка в защитата на световните вицешампиони. Малко преди края Лерой Сане удвои при вихрена атака, а малко след това Антоан Гризман намали от дузпа.

До края домакините удържаха без проблеми и взеха глътка въздух в подготовката за Евро 2024.

Франция игра без Килиан Мбапе, като селекционерът Дидие Дешан даде почивка и на други основни футболисти. Той явно повече няма да може да разчита на хванатия с допинг Пол Погба.