Според британското разузнаване Русия планира да наеме 420 хиляди войници по договор в армията до края на 2023 г., което ще се отрази отрицателно на работната сила в различни неотбранителни сектори на Руската федерация, съобщи британското министерство на отбраната.

На 3 септември 2023 г. заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев каза, че сега 280 хиляди души вече са назначени в руската армия. Тези данни обаче не могат да бъдат независимо проверени, отбелязва британското разузнаване.

Набирането на войници продължава да влияе зле върху работната сила в Русия. Руският Институт за икономическа политика на бившия министър-председател Егор Гайдар е установил, че недостигът на работна ръка в промишлеността на Русия е достигнал нов връх от 42% през юли тази година, което е със 7% повече от отчетения  през април недостиг.

В IT сектора Русия предприе стъпки за запазване на работната си сила. Това според бритенското разузнаване може да означава остър недостиг в сектора, след като миналата година около 100 000 IT работници или 10 на сто от заетите в него са напуснали страната. 

На 4 септември руският диктатор Владимир Путин подписа указ за увеличаване на наборната възраст за IT специалисти от 27 на 30 години. Това означава, че мобилизацията и наборната повинност в Русия увеличават недостига на работна ръка в неотбранителния сектор. Преди президентските избори в Русия, които са насрочени за март 2024 г., руските власти вероятно ще се опитат да избегнат допълнителни мобилизации.

На 11 септември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна прогнозира, че в близко бъдеще в Русия и временно окупираните територии ще започне масова принудителна мобилизация поради големите загуби на руските въоръжени сили на фронта. Според прогнозата мобилизираните могат да бъдат между 400 и 700 хиляди души.