Бивш служител на руската Федерална служба за охрана (ФСО), охранявал дачата на Путин в Крим, се обяви против войната в Украйна и определи руския президент като "престъпник" пред опозиционния ТВ канал "Дожд", разказва руското издание на "Радио Свобода".

Витали Брижати живял в Камчатка до окупацията на Кримския полуостров от Русия, но след това се преместил с жена си - родом от Крим - в анексираната територия. Започнал работа в жандармерията, а после във ФСО като инструктор на кучета. В крайна сметка получил специално назначение - да пази дачата на самия президенту в село Олива, на южното крайбрежие на полуострова.

В съседство до вилата на Путин са дачите на Дмитрий Медведев и шефът на ФСБ Александър Бортников.

Според Брижати Путин не вярва на никого, дори на бодигардовете си, които може да не знаят дали президентът е наблизо или не. 

"На хората може да се каже: "Той си почива в тази вила" и всички тичат наоколо, пазят го, но той може да е на друго място", разказва бившият бодигард.

По време на пътуванията на Путин в Крим неговото пристигане се обявява едновременно на летищата в Севастопол и Симферопол. А диктаторът всъщност може да пристигне по съвсем друг начин - например по море.

"Така се държи човек, който се страхува за живота си", казва Брижати.

Самият Брижати се разочаровал от президента след началото на "специалната военна операция" в Украйна - според него Путин е престъпник. На служителите на ФСО било забранено да общуват с роднини в Украйна, граждани на САЩ и ЕС и всички хора, които се противопоставят на войната, под заплаха от наказателно преследване, разказва още той.

Неговите колеги пък се надявали, че след войната и завладяването на Украйна за тях ще има още повече работа и нови позиции. Той се опитал да напусне, но го заплашили, че ще бъде пратен на фронта.

Брижати успял да получи паспорт от ФСО, а съпругата му се сдобила с разрешение за пребиваване в Еквадор като квалифициран работник. Охранителят веднага заминал при нея и съобщил на началника си, че вече и той има разрешение за пребиваване и местните закони му забраняват да служи в руските охранителни служби. След това е уволнен.

"Последната фраза, която чух, когато си тръгвах, беше "Успех на фронта!", казва той.