Преговорите с Москва няма да донесат мир, а Владимир Путин остава решен да унищожи Украйна изцяло и да "асимилира" нейните граждани в Руската федерация. Това обяви бившият украински военен министър Олексий Резников пред "Гардиън".

"Русия изисква признаването на окупираните територии на Украйна като своя територия в замяна на прекратяване на войната", смята той. "Това обаче очевидно е само в името на едно – да спечели малко време, да се прегрупира и да реши украинския въпрос с нови ресурси. Русия не признава съществуването на Украйна и украинския народ. Нейната цел е унищожаването на украинската държавност и асимилацията на украинците".

Резников – който беше отстранен от поста си в неделя от президента Володимир Зеленски – сравни призивите към Украйна да направи териториални отстъпки с международните искания към Чехословакия от 1938 г., когато тя бе принудена да предаде Судетската област на нацистка Германия. Трансферът се случи по желание на Обединеното кралство и Франция.

"От историята знаем, че това не спря Хитлер. Скоро след това Третият райх имаше пълен контрол върху това, което бе останало от Чехословакия, включително военния й арсенал. Действията на Путин следват подобен модел".

Напускането на Резников идва след множество скандали, свързани с обществените поръчки в министерството на отбраната. Той не е бил лично замесен в корупционни схеми и е бил отстранен заради неуспеха да ги спре. Дипломатически източници дори посочват, че Резников може да стане посланик на Украйна в Обединеното кралство.

Пред "Гардиън" Резников представя "рецептата за победа" на Украйна. Тя включва възстановяване на границите на страната от 1991 г., изтегляне на руските войски, изплащане на репарации и "наказване на военнопрестъпниците". Той иска Украйна да бъде интегрирана в пактовете за сигурност и да се направят "поправки в международното право", за да се предотвратят "подобни агресии" в бъдеще.

Резников призовава министрите на отбраната на приятелски държави да продължат военната си подкрепа за Украйна.

"Призовавам за единство, смелост и консолидирани действия. Това е единственият начин да спасим този свят от катастрофата на Трета световна война".