Илон Мъск тайно наредил на своите инженери да деактивират сателитните комуникации на Starlink край бреговете на окупирания от Русия Крим миналата година, за да спре планирана украинска атака с подводни дронове. Милиардерът се притеснявал, че нападението, насочено срещу руския военноморски флот в Севастопол, ще ескалира напрежението и потенциално ще доведе до ядрена война.

Това се съобщава в откъс от биографията на историка Уолтър Айзъксън "Илон Мъск", която предстои да излезе на 12 септември, предаде Си Ен Ен.

Според Айзъксън Мъск изпаднал в паника, когато научил за планираната украинска атака, която разчитала на неговите сателити Starlink, за да насочи шест дрона, пълни с експлозиви, към брега на Крим. След като говорил с руския посланик в Съединените щати, който го предупредил, че атака срещу Крим ще предизвика ядрен отговор, Мъск взел нещата в свои ръце и наредил на инженерите си да изключат покритието на Starlink "в рамките на 100 километра от брега на Крим". 

Това накарало дроновете да загубят връзка и да излязат "безобидно на брега", което на практика провалило мисията.

Реакцията на Украйна била незабавна: длъжностни лица веднага се обадили на Мъск и го помолили да включи отново услугата, като изтъкнали, че "подводните дронове са от решаващо значение за тяхната борба за свобода".

Но Мъск бил непоколебим. Той отвърднал, че Украйна "отива твърде далеч и предизвиква стратегическо поражение" и че не иска сателитите му да бъдат използвани за офанзивни цели. 

"Ако украинското нападение беше успешно в потопяването на руския флот, щеше да бъде като мини "Пърл Харбър" и да доведе до голяма ескалация", обяснява той в съобщения, с които се е сдобил Айзъксън. "Не искахме да сме част от това".

След тази случка настъпило охлаждане на отношенията между украинските сили и милиардера, който продължава и до днес да поддържа Украйна свързана онлайн чрез сателитите си. Когато обаче страната преминала в контраофанзива, Мъск започнал да ограничава използването на Starlink от украинската армия в контролираните от Русия региони. Той дори за кратко обмисляше идеята да спре финансовата подкрепа на услугата, като се аргументира, че не желае конфликтът да прерасне в световна война.

В четвъртък вечерта Мъск представи малко по-различна версия на провалената атака срещу руския флот в Крим. Той каза, че сателитите му над окупираната територия никога не са били включвани и той просто е избрал да не ги активира.

"Имаше спешна заявка от правителствените органи за активиране на Starlink по целия път до Севастопол", обяви Мъск в X. "Очевидно намерението бе да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да стане съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта".

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев похвали в четвъртък решението на Мъск.

"Ако това, което Айзъксън е написал в книгата си, е вярно, тогава изглежда, че Мъск е последният адекватен ум в Северна Америка. Или най-малкото в полово неутрална Америка той единствен е с топки".