Изровените от бедствието по Южното Черноморие тръби не са фекални, а дъждовни. Това обяви в ефира на Нова тв днес кметът на Китен Никола Марков, след като пороят изрови тръбите на плаж там. Според него става дума за дъждовен колектор.

"Най-ниската точка в един курортен град е морето. Той довежда водите на половината град. Нормално е концесионерът да го покрие с пясък. Все пак на никого няма да му е приятно да вижда тръби на плажа. Моля да се спре с всякакъв вид спекулация", каза той.

И добави, че има спечелен проект за изграждане на воден цикъл в Бургаска област. А дъждовният колектор ще го има още половин година, защото е предвидено изграждането на нов и водата ще се зауства в двата края на плажа.  

И в Приморско бяха разкрити подобни тръби. Местният представител на туристическата камара Николай Николов също твърди, че те са за събиране на дъждовна вода.

"Вчера бях готов да отпия водата, за да покажа, че наистина е дъждовна. 100% съм сигурен. Вътре плуваше рибка, което е доказателство, че е чиста”, коментира пък Николай Николов.

Навремено е имало бетонен улей, който се е ползвал като колектор на дъждовни води, добави той, и плажът често е ставал "едно малко блато".

"Нека не се изпада в истерия. Никъде в България дъждовната вода не се филтрира. Правим проверки, но не сме установили нарушения”, уточни той.

Директорът на РИОСВ в Бургас Павел Маринов също обяви, че става дума за регламентирани зауствания за дъждовна вода.

"Цветът е кафяв от калта в тръбите. Няма специфичен мирис”, обясни той.