Бедствието в община Царево разкри неподозирани за някои, очаквани за други, "изненади" под плажовете - отходни тръби навътре в морето. И необичайно кафява вода пред тях. Дали става дума за фекални тръби, питат се потребителите в социалните мрежи?

Да, потвърждават двама бивши екоминистри - Емил Димитров и Борислав Сандов пред бТВ.

"Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, обяснява Димитров.

Сандов припомня, че по Южното Черноморие на много места все още няма пречиствателни станции и качествена канализация, и "не желаят и да потърсят такава".

"Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва“, добави той.

Според бившите министри е нужно да се помисли за финансиране на канализацията по тези места от националния бюджет. И да се говори повече за системата за ранно предупреждение и формиране на щабове преди да е настъпило бедствие, когато има прогноза за опасно време.

Междувременно от Районния здравен инспекторат в Бургас обявиха забрана за къпане в морето в следващите 48 часа. Причината - замърсяване. От РЗИ-Бургас предупреждават и че питейната вода от водопроводната мрежа временно не трябва да се използва за пиене и готвене, а само за битови цели.