Българският национален отбор загуби 0:1 от Иран в приятелска среща на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Единственото попадение отбеляза Мохамад Мохеби в 13-ата минута. Така селекцията на Младен Кръстаич остава без победа в пет срещи през 2023 г.

В неделя от 19 часа тимът ни гостува на Черна гора в евроквалификация. Бъдещият ни съперник направи 2:2 срещу Литва във Вилнюс, като равенството далеч не влизаше в сметките му, така ще е още по-амбициран срещу България.

Мъжкият национален отбор на страната ни домакинства в Пловдив за първи път от над 40 години насам. За последно през 1983-та посреща СССР в олимпийска квалификация - 2:2. 

Преди първия съдийски сигнал на стадион „Христо Ботев“ българският състав излезе със специални фланелки в подкрепа на Петър Хубчев, който се бори с рак.

Иран започна по-активно и уверено. В 5-ата минута Мохамад Мохеби навлезе отляво в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но не намери целта. Малко след това капитанът на гостите Ехсан Хайсафи стреля от пряк свободен удар, но в ръцете на дебютанта Димитър Митов. Той облича екипа на "Сейнт Джонстън" в Шотландия. 

В 13-ата минута Иран откри резултата. Илия Груев сбърка при опита си да върне към вратаря и Саман Годос центрира към Мохамад Мохеби, който на празна врата реализира с глава за 1:0. 

След 30 минути игра България стигна до първия си точен удар. Кирил Десподов стреля от фаул, но не затрудни Ниазманд. 

В 39-ата минута Иран можеше да удвои след колективна грешка в отбраната на „лъвовете“, но завършващия пас към Мохеби не беше прецизен. В 45-ата домакините организираха добра атака, но Лукас Петков (друг дебютант, играе за "Гройтер Фюрт" в Германия) не успя да намери Преслав Боруков пред голлинията.

Пет минути след подновяването на играта Мохеби отново имаше възможност да отбележи, но шутира встрани от вратата, останал сам отляво в наказателното поле на българския тим.

В 61-ата минута "персийците" пропиляха още една отлична възможност. След центриране от корнер топката бе свалена с глава към Саеид Езотолахи, който от границата на вратарското поле стреля над напречната греда. 

До края на срещата българският отбор потърси изравняването и имаше няколко ситуации, макар и не чисти. В 85-ата минута Кирил Десподов стреля неточно от пряк свободен удар. В следващата атака опасен шут на Спас Делев бе блокиран, а малко след това Илиан Илиев не намери целта със силен удар от над 20 метра. 

Черна гора сгафи срещу Литва, Унгария удари в Белград

Черна гора пропусна да победи Литва в квалификация за Евро 2024 от група G - 2:2.

И четирите гола паднаха в заключителните минути на мача. Литовците поведоха с попадение на Гитис Паулаускас в 71-а минута, а Никола Кръстович изравни седем по-късно.

Стефан Савич изведе тима на Черна гора в 89-ата, но домакините стигнаха до точката с попадение на Федор Черних в четвъртата минута на добавеното време.

Черна гора е на трето място в гр. G с 5 т. Литва е на четвърто място с 2 точки, колкото има и съставът на България (по две равенства и загуби). Първото място в групата е за Унгария, следва Сърбия със 7 точки.

Маджарите записаха много ценен успех срещу основния си конкурент за първото място, при това в Белград - 2:1. Двубоят се игра на почти празен стадион, тъй като Сърбия търпи наказание, имаше само деца и юноши от местни школи.

В 10-ата минута Атила Салай си вкара автогол и "репрезентацията" поведе. В 34-ата Варга изравни, а в 36-ата Вили Орбан направи пълен обрат и попари сърбите. До края на полувремето и след почивката те имаха преимущество, но не успяха да го оползотворят.