Украинският министър на отбраната Олексий Резников подаде заявление с оставката си до председателя на парламента. Това обяви самият Резников в социалната мрежа Екс, цитиран от Ройтерс.

"Подадох молбата си за напускане на Руслан Стефанчук, председател на парламента на Украйна. За мен беше чест да служа на украинския народ и да работя за украинската армия през последните 22 месеца, най-трудният период от съвременната история на Украйна".

Вчера президентът Володимир Зеленски обяви, че е решил да замени военновременния си министър на отбраната, което представлява най-голямото кадрово разместване във висшия ешелон на системата на отбраната в Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари миналата година.

"Реших да смения министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война", каза Зеленски. "Смятам, че министерството има нужда от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло", допълни украинският президент.

Изборът на държавния глава за нов министър на отбраната е Рустем Умеров - 41-годишен кримски татарин. Той е бивш депутат, който оглави украинския Фонд за управление на държавната собственост през септември 2022 г. Умеров участваше в деликатните военновременни преговори като например за зърнената сделка.