Руснаците се изтеглят от позиции край стратегически значимото село Роботино в Запорожка област. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW), цитирайки руски военни блогъри.

Въоръжените сили на Украйна са проникнали през първата руска отбранителна линия в някои райони на запорожското направление, но ситуацията остава сложна поради солидните укрепления и плътните минни полета на окупаторите.

В същото време командирът на разузнавателния център на естонските отбранителни сили полковник Марго Гросберг обяви, че украинските артилерийски способности са "равни или дори по-добри" от тези на руските войски и че те са успели да изтласкат руските артилерийски части далеч от фронтовата линия, което им пречи да подкрепят руските войски.

"Това наблюдение не винаги е вярно в други части на фронтовата линия, тъй като украинските части редовно съобщават, че са били удряни от тежък руски артилерийски огън", посочва ISW.

Украинските сили настъпват на юг и освободиха редица населени места, особено през август. На 16 август беше съобщено, че Урожайни е освободен, а на 22 август военнослужещи от 47-ма отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна потвърдиха, че са навлезли в Роботино.

Селото бе определяно като на най-голямата пречка при придвижването към Токмак, който пък е най-големия град по пътя към Мелитопол, чието освобождение би прекъснал сухоземния мост между Русия и Крим и би разделил окупационните войски на Русия на две.