По искането да бъда отстранен се стигна след посещение на Кирил Петков в кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов.

Това обяви главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров. Той изнесе любопитното твърдение, два дни след като подаде оставка и 14 дни след като премиерът Николай Денков обяви, че му я иска.

Премиерът Румен Радев обаче още не е подписал указ за освобождаване на Тодоров (който е на поста от времето на служебния министър Бойко Рашков).

„Петков никога не е имал претенции към моята работа, които да е изразявал пред мен или министър Рашков в онзи период”, обясни Тодоров, цитиран от Нова тв.

На въпрос защо е станал неудобен, обаче има ясон отговор:

„Тъй като не се включвам в схемата, която произтича от записа. Там ясно е казано, че трябва да се смени главният секретар, ръководителите на служби и директорите – законно, незаконно”.

Тази теза - за връзка със "записа", се лансира систематично от хора около президента Радев, като пръв беше Иван Демерджиев - бившият МВР министър.

Сегашното ръководство, напротив, твърди, че Калин Стоянов си подбира екипа - нещо, което е желязна традиция в МВР от десетилетия. Фактите са, че всеки министър почти веднага сменя главния секретар и директорите на ОДМВР, както и на други служби в системата.