"Много съм щастлив да бъда тук. Това е голяма крачка, но искам да се развивам и да печеля. Лесно ще се адаптирам. Искам да помогна отборът да продължи да побеждава. Показаха ми, че ме искат."

Това е есенцията от емоционалната пресконференция, на която Александър Везенков беше представен като нов играч на "Сакраменто Кингс" в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

След като бе привлечен в началото на лятото, Везенков пътува за няколко дни до Калифорния, за да се запознае с част от новия си отбор. Сега вече тимът започна подготовка за стартиращия през октомври сезон. И българинът бе презентиран от генералния мениджър на клуба Монти Макнеър пред репортери. Той позира с екип. Присъстваха и родителите му.

"За мен случващото се е много важно. Много съм щастлив и развълнуван да съм тук, започна най-добрият баскетболист на Евролигата за миналия сезон и шампион на Гърция с "Олимпиакос". - Да премина в "Сакраменто" е голяма стъпка за мен и моята кариера.

Благодарен съм на цялата организацията, защото през последния сезон клубът ми показа, че иска да съм тук и съм много щастлив от това. Не обичам да говоря много, а да показвам на терена какво мога. Радвам се, че отборът побеждава и се надявам да мога да помогна с опита си и с това, което треньорът иска от мен, за да може да продължи да печели мачове и да се представя все по-добре."

Саша, както е наричан в Европа, а вече и в САЩ, ще стане вторият българин в НБА след Георги Глушков, защитавал цветовете на "Финикс Сънс" преди близо 40 г.

"Всичко започна през ноември. Не очаквах почти всички от ръководството на "Сакраменто" да дойдат в Гърция, но това ми показа, че ме следят и искат да съм тук. Това помогна за решението ми, защото както казах, наистина беше голямо решение за мен. Обичам да побеждавам и това, че отборът играеше добре през миналия сезон беше важно за решението ми.

Затова играем баскетбол - да се забавляваме и да печелим мачове. Видях, че "Кингс" е отбор, който играе хубав баскетбол, но и побеждава. Гледах няколко мача и наистина това помогна за решението ми", продължи асът.

След което той се спря на ролята на семейството - както в живота, така и в баскетбола.

"Когато трябваше да взема решение, прецених всички положителни и отрицателни страни, както правя винаги. Видях, че тук има светло бъдеще за мен и възможност да помогна на отбора. Осъзнах, че това е мястото за мен. Това е наистина голяма крачка, но всички ме подкрепиха в това решение - семейството, близките, приятелката ми... И тук всички ми помагат. Въпреки че съм само няколко дни, вече се чувствам у дома си и сякаш вече имам ново семейство", коментира още българският национал.

Той знае какво да очаква като стил на игра от новия си отбор, както и върху какво трябва да работи, за да се адаптира.

"Както казах гледах няколко мача на "Сакраменто" и мисля, че треньорът ще реши каква ще бъде моята роля в отбора. Ще продължа да работя върху моята игра. Концентриран съм върху тренировките и първите мачове. Искам да покажа, че мога да играя с тези баскетболисти, които съм гледал досега само по телевизията. Щастлив съм и развълнуван от възможността. Тук съм, именно защото видях възможността да помогна на отбора и да я грабна", добави българският национал.

Попитан какво му е харесало в "Кингс" през миналия сезон, той отговори:

„Хареса ми скоростта, с която играеше отборът. Беше невероятна, а останалите отбори не можеха да ги следват. Мисля, че това е първото нещо. Също така движението не беше като на типичен отбор от НБА. Сакраменто играеше красиво през миналия сезон.“

Колкото до новите си съотборници, от които вече усеща подкрепа, Везенков заяви:

„Чувството е невероятно, защото това, което са постигнали през годината, е страхотно, а както казах аз съм ги гледал само по телевизията. Така че сега за мен е удоволствие. Чувствам се благословен да играя с тези момчета и съм благодарен за възможността да мога да им помогна на отбора да изпълни целите си и да печели.“

На въпрос за това как Евролигата му е помогнала да се подготви да играе в НБА, Александър Везенков коментира:

„В Евролигата говорим за напълно различна игра. Разбирам това, но в същото време все пак става въпрос за баскетбол. Треньорите и съотборниците ще ми помогнат да се приспособя бързо към новостите. Мога да пасна в този отбор, да помогна и затова съм тук. Ще работя здраво всеки ден и единственото, което ме интересува е отборът.“

А дали смята, че ще трябва да промени стила си, за да се приспособи към състава? 

„Ще правя каквото съм правил досега и ще опитвам да се подобрявам във всяка тренировка. Всички ще ми помагат много в процеса на адаптация и аз съм готов. Говорих с някои от бившите ми съотборници, но това беше решение, което трябваше да взема сам със семейството си, защото всеки играч има различни виждания. НБА беше цел за мен, мечта, почувствах, че точно този отбор е правилният.“

Той не очаква да има проблеми с адаптацията в страната и града, с начина на живот:

„Пътувал съм доста по света и сега приемам това просто като ново предизвикателство. Бързо ще свикна с живота тук. Чувствам се готов. На 28 години съм все пак. Имам опит. НБА е различна лига, така че първо трябва да се адаптирам психически, а после и физически. Всяко ново начало е малко трудно. Със сигурност ще има нерви в първия мач, но с времето ще се чувствам все по-добре.“

Попитан за съвет, който му е дал баща му, Александър Везенков сподели следното:

„Той ми дава много съвети, но този, който следвам през цялата си кариера е да бъда същият човек всеки ден, да уважавам всеки и да работя сериозно. Мисля, че затова сега съм тук.“

На Везенков беше заданен и въпрос за нашумялата тема покрай изказването световния шампион по лека атлетика Ноа Лайлс дали шампионът в НБА може да се нарича и световен. 

„Всеки има право на мнение. Но нека бъдем реалисти, ако шампионът от НБА играе срещу шампиона от Евролигата, можем да си представим какъв ще бъде резултатът. Но всеки може да мисли каквото иска. Разбира се, че Евролигата е трудна, но това са напълно различни лиги“, отвърна той.

Александър Везенков получи и похвали от журналистите за добрия си английски език. Той обясни, че е учил в американско училище:

„Преди години мечтаех да уча в колеж в САЩ. Всъщност бях на крачка от това, но в последния момент реших да продължа като професионалист. Учил съм в такова училище и затова опитвам да говоря добър английски.“

И отново се върна на новото изживяване - предизвикателство, съотборници, тим, лига...

„Страхотно е да мога да играя с такива съотборници. Всичко е на много високо ниво. Очакванията от феновете са големи и трябва да се адаптирам бързо, да бъда най-добрата версия на себе си всеки ден. Искам да се развивам всеки ден. Знам силните си и слабите си страни. Някои неща ще отнемат време, но аз обичам да работя здраво и ще го покажа на терена“, завърши Александър Везенков.

"Има отлична стрелба, височина и IQ​​​​​​"

В началото на пресконференцията генералният мениджър на "Сакраменто" Монти Макнеър представи Александър Везенков с думите:

„Развълнуван съм да представя един от новите членове на "Сакраменто Кингс" Саша Везенков и да го приветствам в отбора. Чували сте ме да казвам, че искаме да продължим да градим върху успеха си от миналата година. Убедени сме, че ще пасне чудесно в тима. Развълнувани сме да го видим да продължи кариерата си в НБА.“

„През последната година бяхме концентрирани не само върху таланта на играча, но и човека, характера, който искаме да доведем тук. Мисля, че Саша ще бъде голяма част от надяваме се бъдещия ни успех. За него това наистина беше голямо решение, а нашата цел беше да установим връзка и ако НБА беше част от бъдещето му, ние искахме да му покажем, че ние сме добро място за него. Ние също се вълнуваме за него и решението му да приеме предизвикателството и да се присъедини към нас“, каза още босът.

И завърши така:

„Хубавото при Саша е това, че той продължава да се развива и да добавя неща към играта си. Видяхме го в Евролигата. Има отлична стрелба, височина и IQ. Той приема предизвикателства и продължава да се развива, така че не сме изненадани от успехите му. Той вече каза, че е бил в много различни ситуации, но очевидно ще има период на адаптация.“