Новата сесия на Народното събрание депутати започват в ново старо място - завръщат се в бившия Партиен дом. Този сезон ще мине почти изцяло под знака на местните избори и съпровождащите ги още по-сериозни изостряния на страстите.

Парламентът се открива около две седмици след показното убийство на Алексей Петров, последвалото завръщане в страната на Васил Божков. Натрупаните страсти от събитията през август ще намерят вероятно израз още в декларациите на партийните лидери при откриването.

Войните вътре в сглобката

Разграничаването едни от други ще е особено важно и трудно за (не)коалиционните партньори във властта - ПП-ДБ и ГЕРБ. Тонът беше зададен вече миналата събота от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с отиграно възмущение по темата за назначенията в изпълнителната власт и заплаха за бъдещето на сглобката.

Отговори му съответно съпредседателят на ПП Кирил Петков като на свой ред поиска ГЕРБ да се определи дали е с президента, като вземе ясна позиция за реформа в МВР и спецслужбите. Премиерът Николай Денков обяви, че не виждал напрежение, а "по-скоро мобилизация".

"Нека припомня, че съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, предложени от ГЕРБ и одобрени от мен и от ръководството на ПП-ДБ. ГЕРБ имат в правителството предложени от тях заместник-министри, областни и заместник областни управители, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, служба “Военно разузнаване”, както и нови изпълнителни директори на АЕЦ, Български енергиен холдинг, “Напоителни системи”. Следователно всяка критика на г-н Борисов към правителството е критика и към хората, номинирани и одобрени и от ГЕРБ", каза изброи Денков в отговор на на Борисов, в интервюто си пред "24 часа".

На трупчета е и т. нар. механизъм за вземане на кадрови решения, за извършване на ротацията и за изпълнение на законодателната програма, представен на ГЕРБ от ПП-ДБ.  Писмен "договор" вътре в сглобката до местните избори едва ли може да се очаква, най-малкото защото това ще е признание черно на бяло, официално за коалиционния характер на управлението.

Фронтът с президента остава открит

Освен сложните отношения между партньорите във властта, които би трябвало яростно да се сблъскат по места (освен ако някои предварително не са развяли бялото знаме, на какъвто прилича случаят с Бургас) и са в постоянно надцакване кадрово, по политики, имиджово, в управлението стои отворен и още един фронт - на барикадата там е президентът Румен Радев. Засега той печели приза за най-тежък критик на властта, съсредоточен основно в разобличаване на ПП-ДБ.

Тонът му отдавна е забравил учтивостта, политологът Евгений Дайнов го определи вчера пред БНР като "все по-неприлично заяждане". Според него "президентът е на ръба на разрушително, противоконституционно поведение". Последното онагледяване на това инатливо и губещо в немотивираното си упорство в името на конфронтация поведение е позицията на Радев за смяната на главния секретар на МВР. Самият Петър Тодоров подаде оставка, вероятно като възможност президентът все пак да го освободи, без да даде заден. Остава и въпросът как ГЕРБ ще действа по въпроса за ограничаване на властта на Радев и ще продължи ли да лавира и да бъде публично много по-пестелива и предпазлива.

Радев е прекрачил границата на конструктивната опозиция, с незадоволен сега апетит за власт, след като тя му бе отнета с края на служебните правителства. Той все повече се държи като партийна фигура, а според някои индикации първи проби ще прави и с подставени кандидати на местните избори. Президентът има амбивалентна роля спрямо здравината на сглобката - и я споява, особено заради противоречивите си позиции относно войната в Украйна и ролята на Русия.

Но и действа разрушително като нейна най-тежка и сериозна опозиция с критики за решения и в парламента, и на правителството, които нерядко са далеч от безспорни. Особено в частта на посочване на изключително уязвимата страна на съвместното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ (без да броим ДПС) и имиджовото излъскване на фигури като Борисов или актуалния голям конституционалист Делян Пеевски.

Радев печели от превръщането си във враг №1 на некоалицията, което по всичко личи ще му бъде поднесено на тепсия. Освен идеите за импийчмънт, от които вече се отказаха, или промените в Конституцията в частта за президента, управляващите сега мислят за законодателни промени, които режат правомощия на държавния глава.

Тази идея разви преди ден и депутатът от ПП Явор Божанков, като той бил готов с предложения, които режат квотите на Радев в регулатори и въобще навсякъде, доста разширавяне на по-предишни намерения да бъде ограничена намесата на президента в службите. Промени, насочени към "обезвреждане" на една личност, която в момента заема съответния пост с много въпросителни за действията си и които не са внимателно обмислени в цялостната картина на баланса на властите, обаче крият повече рискове от временните ползи. Без да броим мъченическия ореол, който ще си пришие Радев.

Блиц и парламентарен контрол за загряване

Есенният парламентарен сезон, който ще продължи до Коледа, се очертава като много натоварен заради големият брой законопроекти, които трябва да бъдат приети без забавяне. Сред тях са законодателните мерки, нужни за присъединяване на България към Шенген, реформата в КПКОНПИ, закони, свързани с усвояването на средства по европейския План за възстановяване и устойчивост, промените в Конституцията, за които ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС имат съгласие, бюджета за следващата година.

Първият ден на парламента - петък, започва с блиц и парламентарен контрол за загряване. След началото с традиционните речи - за намерения и приоритети, на партийните лидери.

Първа точка от проекта на програмата за работа на депутатите утре предвижда на актуални въпроси на народни представители да отговаря министър-председателят Николай Денков. 

Втора точка предвижда прекратяване пълномощията на народния представител Вежди Рашидов във връзка с депозирана от него оставка след скандалното му изказване.

Проектът за програма предвижда още провеждането на редовен парламентарен контрол. На въпроси и питания на народни представители ще отговорят финансовия министър Асен Василев и още 10 министри от кабинена на Николай Денков. Това са министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на здравеопазването Христо Хинков, министърът на културата Кръстю Кръстев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на земеделието Кирил Вътев, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на спорта Димитър Илиев. 

Кой къде ще стои

Стана ясно и разпределението на местата в новата пленарна зала на бившия Партиен дом.

От дясно наляво разпределението на местата е както следва: ИТН, „Възраждане“, ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, БСП. Челните места са едно за представителите на ИТН, три за „Възраждане“, четири за ГЕРБ-СДС, три за ДПС, четири за ПП-ДБ и две за БСП.