На стадион "Дунав" в Русе има два гръмоотвода, те работят, направени са замервания и са приети протоколи. Но щом има загинало дете, значи нищо не наред.

Това заяви концесионерът на съоръжението д-р Симеон Симеонов, цитиран от NOVA и БТА, след злополучния инцидент, при който вчера мълния причини смъртта на дете от школата на местния "Дунав". Друго е в тежко състояние и медикаментозна кома в клиника.

Симеонов, който е популярен бизнесмен в града и региона, посочи, че на стадиона е правен ремонт преди по-малко от 3 години. По думите му били спазени всички изисквания за безопасност, като един от гръмоотводите е пуснат в експлоатация през 2020 г.  

"Сега във връзка с реновирането на хотелската част, за която предстои издаването на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Тоест до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона. Това е направено така, че всичко е зазимено и обезопасено", каза д-р Симеонов пред Нова тв. 

Той беше шеф и финансов благодетел на "Дунав" до 2020 г., когато отборът играеше в Първа лига, стигна и до евротурнирите. Още в края на 2019-а обаче Симеонов обяви, че се оттегля от "драконите", тъй като не може повече да издържа клуба сам.

Въпреки това продължи да стопанисва част от футболната база в града, като довърши ремонта на ст. "Дунав" и прилежащите му терени, сред които въпросните изкуствени игрища, на едно от които падна мълнията.

"Взехме един змиярник", така се изразяваше пред русенски медии Симеонов за състоянието на ст. "Дунав" преди той да стане концесионер.

През есента на 2020 г. русенският клуб имаше ново временно ръководство - сдружение, съставено от местни бизнесмени, деятели на футбола и просто запалянковци. Сегашният председател на УС Диян Димов, който днес застана пред медиите заедно с треньора Динко Дерменджиев, е бивш капитан на "драконите". Той бе утвърден на поста на Общо събрание през май 2021 г.

А малко по-късно днес д-р Симеонов коментира дали и как комплексът е обезопасен и пред БТА. Според него има поставени гръмоотводи на обозначени места, те са и замерени.

"Всичко показва, че те работят. Но когато загине дете, нищо не е наред. Ремонтите на базата започнаха през 2018 година. Осветлението е зазимено. Гръмоотводите имат съответните протоколи и замервания. За да влезе обектът в експлоатация, минават комисии. Има протоколи и акт за ползване. Съгласно протоколите всичко е както трябва. Не мога да си обясня тази ситуация. Наоколо също има жилищни блокове с гръмоотводи. Това е много нелеп инцидент. Нямам думи", каза д-р Симеонов.  

На изкуственото игрище деца и треньори от школата на "Дунав" запалиха днес свещички и поднесоха цветя в памет на починалия си съотборник, като се помолиха за възстановяването на другото дете.

Властите започнаха проверка на стадион "Дунав"

Съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и Община Русе ще бъде извършена днес в спортния комплекс "Дунав". Това съобщиха от общинската администрация в крайдунавския град. 

Представители на компетентния орган - РДНСК, на концесионера, общински и външни експерти ще проверят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталациите за мълниезащита. 

От местната управа припомнят, че спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер с договор от 2018 година. Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба, за изправността и безопасността му следи РДНСК. Информация за задълженията на етажните собствености ще бъде спусната от местната администрация и до домоуправителите на територията на общината.

"Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 година. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби", обясняват от местната управа, цитирани от БТА.

Община Русе ще осигури психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от "Дунав".