Районният съд в Стара Загора остави в ареста за постоянно Георги Николаев Георгиев, обвинен за жестокото нападение над Дебора Михайлова от Стара Загора.

Решението може да се обжалва пред Окръжния съд.

След като по веднъж вече се "превъртя" през инстанциите през юли, неговите адвокати днес настояваха охранителят да бъде пуснат на свобода заради обстоятелства, които според тях разколебават авторството на деянието.

Делото продължи през целия ден, като дори бе прекъсвано заради спиране на тока.

Защитниците на обвинения за нападението и изтезанията над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Георгиев хвърлиха малка "бомба", заявявайки днес, че резултатите от ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че „категорично се отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието“. 

Според адвокат Валентин Димитров в ДНК експертизата „няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора“, предаде БТА.

Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка категорично също не била на Георги - нито по вид, нито по размер, каза още Димитров.

Според двамата защитници Валентин Димитров и Петко Кънев „прокуратурата изнася доказателства, които обслужват единствено обвинителната теза, затова искахме смяна на подследствеността от главния прокурор на Република България, тъй като считаме, че делото не се води обективно и безпристрастно и всестранно, а напротив- едностранчиво“.

Както Клуб Z писа - след фиаското на първото обвинение за средна телесна повреда, дори бе освободен от поста си зам.окръжният прокурор на Стара Загора.

„Прокуратурата изнасяше до този момент единствено доказателства, които по някакъв начин кореспондираха с тяхната теза. Но в момента, в който стана ясно, че има резултат по изготвената ДНК експертиза и трасологичната такава, районният прокурор се позова на чл.198 от Наказателния кодекс, че има забрана от наблюдаващите прокурори да коментира доказателства по делото“, каза днес Валентин Димитров.

Според него това е и причината двете досъдебни производства - за нанесената на Дебора Михайлова телесна повреда и за заканите за убийство да бъдат обединени (всъщност това е изцяло право на прокуратрата и тя доста често прибягва до него - да прегрупира, преформулира, обединява или отделя разследвания, б.р. на Клуб Z).

Той подчерта, че за нанесената на пострадалата телесна повреда обвиняемият Георги Георгиев няма наложена никаква мярка.

„Прокуратурата се запозна с резултатите и предпочете да обедини двете производства, а не да иска мярка в производството за телесната повреда, именно защото резултатът е такъв, че категорично отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието", обясни Димитров.

Днес Районният съд в Стара Загора заседава за пореден път по искане на защитата за промяна на мярката за неотклонение на Георгиев. След като веднъж гасна токът, по време на заседанието прокурорите поискаха заседанието да бъде гледано при закрити врата, а защитата заяви, че желае медиите да не напускат съдебната зала. Районният съд обаче уважи искането на държавното обвинение и закри делото, тъй като „в хода на настоящото производство е възможно да се допусне разгласяване на факти и обстоятелства от интимния живот на гражданите“, аргументира се съдията.

По-късно през деня обаче стана ясно, че има свидетелски показания, че обвиняемият е откаран на адреса на пострадалата Дебора и взет от там във времето, в което престъплението е било извършено, предаде БНТ.

Има и справки от Агенция "Пътна инфраструктура", потвърждаващи движението на автомобила, в който е бил Николаев (самият той няма книжка).

Сред доказателствата срещу задържания са и справки от клетки на мобилен оператор, че телефонът му е бил на местопроизшествието именно във времето на извършването на престъпленията.

Николаев категорично е разпознат от пострадалата Дебора по конкретни физически белези.

Миналата седмица държавното обвинение обедини двете досъдебни производства, образувани срещу Георгиев - за нанасяне на двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото на 18-годишното момиче.

БТА припомня, че сигналът за нападението над 18-годишното момиче е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е задържан за срок от 24 часа, като тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление.

Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав се позова на вещото лице - че според събраните доказателства по делото, престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда".

След дни Георгиев беше задържан наново с постоянна мярка „задържане под стража" - вече по новото досъдебно производство за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче. Тя междувременно даде показания срещу него.

На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение. Случаят с насилието на момичето предизвика протести в цялата страна.