"Здравейте, добри хора! Благодаря Ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен! Благодаря ви!"

Думите са на 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено преди месец с макетно ножче от предполагаемия си приятел Георги Георгиев.

Дебора Михайлова сама избра днес да се обърне чрез фейсбук профила си към всички хора, които я подкрепят - с това кратко съобщение към тях.

Досега момичето запазваше мълчание, а името й се пазеше в тайна - докато не бе официално обявено от съдийския състав на брифинга му по случая миналата седмица, като просто "изтървано" име. Неофициално обаче то бе оповестено от някои сайтове преди това.

"Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми!" - е озаглавено краткото видео обръщение, представляващо първата публична изява на младата жена.

То идва в деня, в който парламентът реши да гласува ударно изменения в закона за защита от домашното насилие, за да са защитени и лицата, които имат интимна връзка без брак или семейно съжителство.

След като случаят с Дебора стана известен месец по-късно, в над 20 града в България се проведоха спонтанни шествия в нейна подкрепа и за осъждане на насилието.