Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна може да започне да използва произвежданите в САЩ изтребители Ф-16 още през пролетта на 2024 г., предаде украинската агенция УНИАН.

В интервю за германския вестник Bild той каза, че трябва да се вземе предвид времето за обучение и подготовката на инфраструктурата.

„Бих казал, че появата на Ф-16 на фронта може да се случи следващата пролет, защото започнахме курсове за обучение на нашите пилоти, инженери и техници“, каза министърът.


„То трябва да отнеме поне шест месеца, а може би и малко повече“, добави Резников.

Министърът е уверен, че появата на Ф-16 на фронта може да "промени правилата на играта" във войната.

„Трябва да сложим край на господството на Русия в небето, извън бойното поле. Самолетите Ф-16 ще станат част от противовъздушната отбрана. Можем да засилим нашите способности в небето, за да защитим въздушното пространство, тоест нашите градове. За нас това би било голям пробив. Много голям“, посочи той.

Много е вероятно в близко бъдеще Украйна да получи изтребители Ф-16, от които спешно се нуждае, за да противодейства на руската агресия, пише още УНИАН, позовавайки се на изявление на председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили.