Украинският президент Володимир Зеленски каза, че възможно да се договори политическо споразумение, а не да се използва сила, за да се реши въпросът за полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г., предаде ДПА.

"Когато стигнем до административните граници на Крим, мисля, че е възможно политически да наложим демилитаризацията на Русия на територията на полуострова", каза той вчера в интервю, публикувано днес от няколко украински медии.

В момента Киев се бори да отблъсне пълномащабната инвазия на Русия и многократно повтори, че цели да си върне както Крим, така и окупираните след февруари 2022 г. територии. Украинските войници в южната част на страната постепенно напредват към черноморското крайбрежие, за да прекъснат руския път за доставки към полуострова. Зеленски каза, че политическото решение за Крим е предпочитано, тъй като така ще има по-малко жертви.

Президентът на Украйна подчерта още, че не иска да прехвърля войната на руска територия и отбеляза, че целта е да бъдат освободени само украинските територии, а напредване към Русия ще изложи на риск ключовата подкрепа от страна на Запада.

Руски пропагандисти и застъпници за войната многократно предупредиха, че ако загуби войната, Русия ще бъде разделена и окупирана от чужди сили. Украйна не е предприемала широкомащабни офанзиви на руска територия с цел трайна окупация на тези райони, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Украйна ще възстановява язовир "Нова Каховка". Трябват и €1 млрд.

Украйна ще възстанови язовир "Нова Каховка", разрушен от руските нашественици, заяви още Зеленски.

"Трябва да възстановим язовир "Каховка". Ако няма подаръци, ще трябва да намерим милиард и половина с вас, не знам точната сума. Но трябва да направим това, защото имаме нужда от вода за хората, защото там няма да има живот без тази вода - каза държавният глава. 

На 19 август Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви, че Каховската ВЕЦ вече не подлежи на възстановяване, 11 от 28 участъка на язовира са разрушени.

Според агенцията разрушаването на водноелектрическата централа от окупаторите е довело до проблеми с водоснабдяването - около 700 хиляди украинци са останали без достъп до питейна вода.