Американският министър на търговията Джина Раймондо пристига в неделя в Китай в опит да сближи позициите между двете страни, които през последните години сериозно се отдалечиха една от друга не само политически, но и икономически, съобщава в анализ Ройтерс, цитирана от БТА.

Двете най-големи световни икономики допреди няколко години бяха най-големите търговски партньори, но сега САЩ търгуват повече с Канада и Мексико, а Китай - със страните от Югоизточна Азия.

Според анализатори търговската регионализация в източно и западното полукълбо е нова, постепенно налагаща се тенденция, която обаче поставя под риск глобалния растеж.

"Променящите се търговски модели показват, че икономическите ограничения, които Китай и САЩ взаимно си налагат, започват да влияят на търговските пътища", казва Нийл Томас, експерт по Китай в Института за изучаване на азиатски политики.

По думите му това ще доведе до "засилване на регионализацията на международната търговия, което пък ще повиши инфлацията и ще намали икономическия растеж на страните, оказали се "под кръстосан огън".

След като бившият американски президент Доналд Тръмп наложи допълнителни мита върху някои китайски стоки, неговият наследник Джо Байдън и някои страни партньори на САЩ ограничиха износа на модерни технологии и оборудване за Китай. В отговор Пекин наложи рестрикции върху износа на два метала - галий и германий, които са особено важни за производството на полупроводници.

От САЩ идват послания, че Раймондо ще обясни на китайските си партньори, че Вашингтон не желае пълно отделяне на двете икономики, но същевременно ще защитава националната си сигурност. Китайски представител коментира лаконично, че Пекин очаква разговори по предизвикателствата в двустранната търговия.

Но налице са и други усложняващи ситуацията фактори.

Високите лихвени проценти в САЩ влияят зле на търсенето, включително и на китайски стоки. Икономиката на Китай "куцука" под натиска на слабото вътрешно потребление, проблемите на пазара на недвижими имоти, високата задлъжнялост и производствения свръхкапацитет.

Според официални американски данни двустранната търговия за първото полугодие на 2023 г. се е сринала с 19,6 на сто, или с 67,6 милиарда долара, спрямо същия период на миналата година.

И като сигурен знак, че регионализацията се задълбочава, през 2020 г. САЩ подписаха регионално търговско споразумение с Канада и Мексико, а Китай сключи такова с 10 страни от Югоизточна Азия и Океания, включително Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Китай освен това кандидатства да се присъедини към Транстихоокеанското търговско партньорство, едно от най-големите споразумения за свободна търговия в света. САЩ излезе от предшественика на този договор през 2017 г. За да се включи в него обаче Китай се нуждае от одобрението на всички страни членки, вкл. и на такива, които са съюзници на САЩ.

Вашингтон "много лесно може да повлияе на Канада и Мексико да не подкрепят китайската кандидатура", казва Уилям Хърст, професор в Университета в Кеймбридж и специалист по Китай.

"А и двете страни залагат повече на търговията си със САЩ в рамките на северноамериканското споразумение, отколкото на търговията си с Китай".