Двама души починаха, а 56 са ранени в Румъния, по последни данни на властите при две експлозии на газостанция в Креведия, близо до столицата Букурещ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Огънят, пламнал след първия взрив в събота вечерта, обхванал две цистерни и близка къща. В резултат бяха евакуирани хората в радиус от 700 метра, а главният път, минаващ покрай станцията с колонки за зареждане на автомобили с втечнен газ (пропан-бутан), бе затворен за движение.

Втората експлозия отекнала, след като пожарни коли вече били пристигнали на място. 26 огнеборци са ранени. Първоначално бе съобщено за един смъртен случай, но тази сутрин издъхна жена с 95% изгаряния. 

Повечето от пострадалите са пожарникари и служители на други служби, изпратени на място. Осем души са били интубирани, след като претърпели тежки изгаряния.

Разследването на тежкия инцидент бе поето от румънския главен прокурор Габриела Скутя.

Много коли в Източна Европа се движат на газ, тъй като е значително по-евтин от бензина и дизела, отбелязва Ройтерс.

Фирмата с взривените резервоари не е имала разрешителни

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации към румънското министерство на вътрешните работи Раед Арафат заяви днес, че фирмата, чиито резервоари с втечнен пропан-бутан се взривиха в град Креведия, окръг Дъмбовица, снощи, не имала разрешителни за функциониране, съобщава телевизия Диджи 24.

"Ние знаем, че фирмата най-малкото не е функционирала, ясно е, че не е имала одобрения или разрешителни. Разследването се води от Главната прокуратура. От наша гледна точка не е имала документи за функциониране, по-точно не е имала дейност", уточни той.

Арафат отбеляза, че пожарникарите имат задължение да проверяват станциите за втечнен газ (LPG) и такива проверки се правят там, където фирмите функционират.

"Тук се е знаело, че не функционира", отбеляза той.

Кметът на Креведия Петре Флорин заяви, че мястото на експлозията е "по-скоро депо за LPG", тъй като дейността по продажби на горива е била спряна.