Малко след 15.00 часа полицията започна да извежда хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия в София, съобщи БНР. По-рано през деня около монумента бяха издигнати метални заграждения,  палатките останаха вътре в тях.

При слагането на загражденията по решения на областния управител от "Левицата" обявиха, че няма да преместят лагера си, в който бранели от посегателства паметника. Монументът е опасен за гражданите и те трябва да бъдат предпазени от падащи от него плочки, обясниха местните власти в София.

Един от първите изведени от полицията обясни, че вече няма достъп до лагера и че в палатките са останали лични вещи на протестиращите.

"Щели да правят проверки сапьорски, за бомби. Ние ако сме искали да взривяваме каквото и да било, сякаш щяхме да чакаме да го заградят. Ние стоим на паметника не за да го взривяваме, а за да го пазим. Те искат да взривят паметника. Ако това се правеше за безопасността на хората, нямаше да ги извеждат по този начин, с полиция. Това се прави заради опита на областната управа, която си е навила на пръста, че ще събори паметника, да изгони хората, да си изгради скелето и да започне с демонтажа на паметника, абсолютно против волята на хората", оплака се той.

Т. нар. палатков лагер се появи пред МОЧА на 9 август. Преди това, на 3 август областният управител на София Вяра Тодева поиска от столичния кмет Йорданка Фандъкова документи за паметника и изпрати запитване дали скулптурите може да бъдат приети в Музея за социалистическото изкуство. Ден по-рано Министерският съвет взе решение монументът в София да се превърне от публична в частна държавна собственост. На два пъти имаше напрежение между демонстрантите от лагера и представители на агитката на "Левски". Последното напрежение беше от снощи.