Областната управа на София най-после е задействала процедурата по поставяне на ограждения около Паметника на Съветската армия, по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия - бел. ред.).

От сутринта тече заграждане на спорния монумент с високи и плътни огради.

"Заграждането на Паметника на Съветската армия се извършва със заповед на областния управител на София Вяра Тодева." Това каза пред журналисти на място кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

По думите на Трайков заграждането е заради констатации, според които монументът е опасен и предстои неговото обследване. Има разместени, разлепени и незаконно монтирани плочи, посочи той.

В района продължава да има засилено полицейско присъствие.

Монтирането на огражденията трябваше да се случи по разпореждане на главния архитект на София след анализ, показал наличие на опасни елементи по конструкцията на монумента.

„Опасното състояние на паметника е констатирано преди 4-5 години, но тогавашният областен управител е отказал да изпълни предписанието на общината и да направи обследване“, обясни още Трайков.

„След като съдът го е задължил, обследването е било направено от експерти и е констатирано лошото състояние на паметника", добави той.

По думите на Трайков Вяра Тодева е първият областен управител на София, който е взел мерки. Кметът каза още, че съдът я е задължил да сложи оградата около паметника. 

„Смятам, че няма нужда от геофизични изследвания“, посочи Трайков и допълни, че паметникът може да се демонтира и да „изчака някъде, докато се намери друго място, на което да бъде експониран“.

Оградата около Паметника на Съветската армия на първо място има ролята да защити гражданите от падащи плочи, коментира по-късно журналисти и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Има решение на Общинския съвет от преди няколко месеца. Новият областен управител изяви готовност и воля да реализира това решение“, добави тя.

И допълни, че паметникът е обследван и не е достатъчно сигурен. По думите ѝ след сигурността на следващо място ролята на оградата е да изпълни това решение на Столичния общински съвет.

„Това че политическите лидери намират за много добра възможност да правят кампанията си, всеки да мобилизира своите симпатизанти чрез паметника, със сигурност е част от кампанията за местните избори“, продължи Фандъкова. 

„Очакваше се напрежение, за мен е важна сигурността на града. Направих среща с министъра на вътрешните работи, бяхме в непрекъсната координация с оглед и провеждането на футболната среща“, коментира тя вчерашното засилено полицейско присъствие около Паметника на съветската армия. 

„Полицията си свърши работата“, каза още тя.

По-рано днес Костадин Костадинов призова в социалните мрежи симпатизантите си да отидат на паметника и да се противопоставят на ограждането му.

От "ЛЕВИЦАТА!" също се заканиха да се противопоставят на заграждането и демонтажа на паметника в съобщение до медиите, изпратено от "Изправи се България", част от лявото обединение "ЛЕВИЦАТА!".

Мая Манолова отново се появи на площада пред паметника и днес и обяви, че адвокатът на партията ѝ щял да напише жалба срещу решението на областната управа, за да го атакува по съдебен път.

Към 11 часа в петък паметникът беше вече заграден от всички страни. Палатките останаха зад оградата. Намаля и полицейското присъствие.

Напрежението снощи

Напрежението пред монумента започна още от снощи, когато около него имаше полицейски кордон. Засиленото полицейско присъствие беше заради футболния мач на "Левски" срещу "Айнтрахт" на националния стадион "Васил Левски" и очакванията, че може да има сбълсъци между привърженици на "Левски" и т. нар. палатков лагер, който "брани" монумента. Преди мача в социалните мрежи имаше призиви и от едната, и от другата страна. По време на мача на "Левски" по-рано вечерта фенове на клуба опънаха транспарант с надпис "Сгъвайте палатките, идваме след малко!".

Напрежение между фенове на футболния отбор и защитници на паметника имаше, но дебел кордон на полицията не позволи сблъсъци и то да прерасне в нещо по-сериозно. На място се оказа главният секретар на МВР Петър Тодоров, който посочи, че организацията на МВР е много добра и всичко върви по план.

"Надяваме се бързо да приключи мероприятието без инциденти", посочи още той.

Правителството настоява за смяната на Тодоров заради невъзможност на вътрешния министър да работи с него, но и вчера в позиция от президентството стана ясно, че Румен Радев отказва да подпише указа за освобождаването му.

В социалните мрежи тежкото охраняване на паметника предизвика вълна от коментари като се разпространяваше снимка на Георги Илиев, районният кмет на "Слатина", която илюстрираше струпването на полицейски сили.

Присъстващи пред паметника снощи отчетоха и че полицейският кордон безпрепятствено е пуснал лидера на "Възраждане" Костадинов и негови привърженици, дошли "да защитават" монумента.

Темата със засилената охрана коментира днес и вътрешният министър Калин Стоянов, който я определи като "абсолютно навременна, необходима и адекватна, за което получихме признанието на множество медии, граждани и други организации. Ние се постарахме да се презастраховаме".