Украинската контраофанзива е кървава и бавна, но въоръжените сили на страната са пробили първата отбранителна линия на руснаците, каза генерал Марк Мили, началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

По думите му украинските сили имат напредък всеки ден с 400-500 метра, а понякога и с километър.

„Те пресякоха основната първа отбранителна линия. Тази отбранителна линия, която руснаците подготвяха много месеци, има минни полета, драконови зъби и противотанкови ровове“, каза той в интервю за йорданската обществена телевизия.

Според Мили украинците все още имат голяма бойна мощ и това не е краят.

„Все още е твърде рано да се прецени успехът или неуспехът на атаката (...) Ясно е, че досега е постигнат частичен успех“, каза Мили за украинците.

Той заяви, че скоростта на напредване е по-бавна от очакваното, но това не е необичайно във войната, тъй като войната на хартия е различна от войната в действителност.

„Когато хората умират и танковете и противопехотната броня се унищожават на земята и преминавате през истински драконови зъби и истински мини, нещата вървят по-бавно“, каза Мили.

Междувременно въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са унижожили руски зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" на нос Тарханкут в Крим, като са го улучили с противокорабна ракета "Нептун", украинско производство. За това съобщи в профила си във Facebook Юрий Бутусов, главен редактор на украинския портал Цензор.НЕТ.

Той пише, че на 23 август крилатата ракета "Нептун" е унищожила радиорелейна станция за въздушно разузнаване 48Я6-К1 "Подльот" и пусковата установка на ЗРК С-400 "Триумф". Бутусов подчертава, че това се случва за първи път в историята. С-400 е най-модерната зенитна система, с което Русия разполага и тя се смята за непробиваема.

Бутусов обяснява, че унищоженият радар е „очите“ на целия комплекс С-400, който се състои от няколко пускови установки и осигурява наблюдение на въздушното пространство – цели на малка височина и балистични ракети. Той е ключов компонент на противовъздушната и противоракетната отбрана на руснаците, посочва журналистът, цитиран от сайта "Гордон".

Украинското разузнаване е получило точна информация за местоположението на този комплекс близо до село Оленевка в Крим. Радарът наблюдавал цели в западната част на Черно море и на територията на Херсонска област от разстояние около 110 км от фронтовата линия. Украинските ВМС са решили да използват срещу него ракета „Нептун“.

Маршрутите и характеристиките на полета са били програмирани да заобикалят руските системи за наблюдение и ракетата е летяла на свръхниска височина. Заобикаляйки голям брой системи за противовъздушна отбрана на руснаците в района на Херсон и Крим, "Нептун"-ът е останал незабелязан до момента, в който е унищожил част от дивизиона на системата С-400 "Триумф".

"Резултатите от поражението бяха записани от дрона на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната. Интересно е, че дронът прелетя далеч зад руските линии, а също така записа поражението на руския радар, който е предназначен специално за откриване въздушни цели, но не е бил в състояние да забележи и даде целеуказание нито за украинския дрон, нито за украинската крилата ракета“, обобщава Бутусов.

На 23 август Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува видео, заснето от дрон на атака срещу С-400 в Крим, отбелязвайки, че самата инсталация, ракетите, монтирани на нея, и персоналът са напълно унищожени " в резултат на експлозията“. Какво точно е довело до взрива, тогава разузнаването не уточни.

По-рано, на 13 април 2022 г., с помощта на ракети "Нептун", въоръжените сили на Украйна потопиха в Черно море крайцера "Москва", по това време флагман на Черноморския флот на Руската федерация.