Собственикът на "Ботев" (Пловдив) Антон Зингаревич публикува изявление до феновете на "канарчетата", в което заяви, че няма намерение да продава клуба, но иска да ревизира работата на всички на Колежа и предприеме мерки.

В последните дни отново се надигна масово недоволство срещу руския бизнесмен и цялото ръководство на "Ботев". Феновете зоват за оставки, а Зингаревич да продаде отбора или върне акциите. 

"Жълто-черните" са без победа от началото на сезона, като са в дъното на таблицата. Онзи ден тимът бе сразен от новака "Крумовград" у дома. Парадоксално за мнозина, "Ботев" все още няма пълен успех на ст. "Христо Ботев", откакто се завърна там.

"Уважаеми ботевисти, в качеството си на основен акционер на футболен клуб Ботев и с оглед на последните събития породили разбираемо напрежение сред жълто-черната общност, се обръщам към вас, за да ви уведомя за решенията, които взех:

Искам да споделя, че нямам никакво намерение да продавам Ботев Пловдив. За последните три години такива предложения са ми били отправяни многократно като всяко едно от тях е било отказвано, започва Зингаревич, под чието ръководство "канарчетата" не се представят на ниво.

- Осъзнавам много добре какво означава Ботев за Пловдив, както и осъзнавам мястото, което в момента заема. Разбирам и своето място в създалата се ситуация, която съм решен да променя радикално.

Ще фокусирам изцяло вниманието си върху това да направя нужното Ботев Пловдив да заеме мястото, което му се полага, опирайки се на неговите традиции. С оглед на това държа да Ви уведомя, че ще бъде направен цялостен анализ на работата на всички отдели и служители в клуба, като всеки един от тях, който некачествено е свършил работата си ще напусне нашия клуб.

Ще направя нужното вашето разочарование да остане в миналото и заедно да се радваме на бъдещите успехи на Ботев Пловдив", завършва Антон Зингаревич.

Бизнесменът Илиян Филипов към руснака: Върнете акциите за 1 лев, както обещахте

Илиян Филипов, който построи стадион "Христо Ботев" със строителната си фирма и запален "ботевист", е сред хората, призоваващи Зингаревич да си тръгне.

Той също публикува обръщение, в което казва, че не може да остане безучастен към ставащото в любимия му клуб. Филипов признава, че е помагал на "Крумовград" със селекцията при влизането в Първа лига. И че бюджетът му за заплати и осигуровки на месец бил 200 000 лв.

С това приключил ангажимента му към новака, но също така е оттеглил подкрепата си към "Зингаревич и руското ръководство на "Ботев" (Пловдив)". 

Филипов е огормен от твърдението на боса, че пловдивският бизнес не му помага. Твърди, че консолидирал свои приятели бизнесмени, които подарили на Зингаревич 2,5 милиона лева. И срещу това дори не получили благодарност. 

Предприемачът изказва подкрепа на треньора Станислав Генчев, като оправдава лошите резултати на терена с голямото текучество, закъсняващата селекция и липсата на дух и единение в съблекалнята.

"Г-н Зингаревич ми бе обещал, на първата ни среща, че нито един лев от дадените от него няма да бъдат под формата на заеми и че ще получавам всеки месец справка с всички разходи на клуба /след осигурените 2 милиона и половина от бизнеса/, която аз никога не получих. А в последните дни разбрах, че любимият ми клуб е задължен на Антон Зингаревич с огромна сума в заеми", разкрива бизнесменът.

"Другата част от уговорката ни беше, че както клубът му се предоставя за 1 лв., тогава, когато реши да се оттегли, ще бъде върнат за 1 лв. без никакви задължения към кредитори.

Г-н Зингаревич, доказахте, че не успявате да изпълните “намеренията си” към любимия ми клуб. Моля Ви, изпълнете обещанието си, което дадохте щом пристигнахте за пръв път в моя офис. Заличете дълговете на клуба към Вас, платете си всички други задължения на клуба към днешна дата, и върнете акциите за 1лв, както обещахме. 

Жълто-черната част на Пловдив обича много силно, но и много силно мрази. Приятелски и сърдечно Ви моля, не влизайте в конфликт с нас. Благодаря Ви и Ви пожелавам успешно начинание в следващия Ви бизнес проект”,
завършва позицията на Илиян Филипов.