Президентът на Украйна Володимир Зеленски отлетя за Гърция, където ще участва на вечеря с лидерите на Западните Балкани.

Това съобщиха гръцките издания To Vima и Athens Voice, цитирани от украинската "УНИАН". Домакин на вечерята ще бъде гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. На събитието ще присъстват лидерите на страните от Западните Балкани, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според съобщения в медиите политиците ще се срещнат в двореца Максимос, за да обсъдят европейското бъдеще на региона, енергийната сигурност на Балканите и в Югоизточна Европа и санкциите срещу Руската федерация.

Гръцките власти нито потвърдиха, нито отрекоха предполагаемата визита на Зеленски.

Вчера украинският президент пристигна в Нидерландия, където се срещна с нидерландския премиер в оставка Марк Рюте. Голямата новина на деня бе, че Амстердам ще прехвърли на Украйна 42 изтребителя Ф-16. След това държавният глава на Украйна посети Дания, откъдето му обещаха да изпратят 18 от модерните западни самолети.

Зеленски и първата дама бяха на работно посещение и в Швеция. Там бе обявено споразумение за сътрудничество в отбраната между страните. По-специално Швеция ще осигури бойни машини на пехотата CV-90 на украинските защитници.