Чухте ли, че руската прокуратура е започнала разследване на нападението над палатките, бранещи Паметника на Съветската армия в София? Щели да издирват виновниците за разрушаването на плочите с лъжи, че армията била освободителка на българския народ. Сигурно ще се възмутите, че чужда прокуратура си позволява да се меси в българските дела. Ама мен ако питате, то това е хубаво. Даже трябва да им съдействаме. Според мен никакво разследване не може да се получи, ако нямат веществени доказателства. Затова се налага тия с палатките и всичките, дето ги подкрепят, воглаве с президента Радев, да подпомогнат руското разследване, да демонтират паметника и да го пратят в Москва като веществено доказателство. Барабар с плочите и онождащите се съветски войни около тях. Знам, че за някои от вас думата „онождащи“ до „съветски воини“ е светотатство, ма какво да направя, като си избирате такива съмнителни религии. А и преди да ме оспорите, разходете се до паметника и разгледайте съветските фигури внимателно. Има там един сексуален култ към задните части, който е поднесен много деликатно, под формата на подкрепящи се един други смели войни. Всъщност това е и най-реалистичната част от тая монумент – в крайна сметка съветската армия е известна в цяла Европа като армия на изнасилвачи. Така че тия смущаващи пози, в които са овековечени Иванушките, са си абсолютен соцреализъм.

Между другото, чак сега бе произнесена публично старата софийска тайна, че тоя паметник възвеличава нетрадиционни сексуални практики и е поставил да се възвисява над главите ни една яка колхозничка, преоблечена като мъж. Или пък мъж с цици. Едно от двете. Каква ирония за борците срещу джендърията, какъв фал за Корнелия Нинова...  Та аз, ако съм на мястото на Нинова и Копейкин, веднага бих свалила тази поругаваща православното семейство фигура от монумента и бих я привела в приличен вид. Помните, вероятно – косите подстригани, полите дълги, погледът – комсомолски...

Въпросът, който изниква сега обаче е, какво ще сложим на мястото на солдатката с Шпагина и опипващите се около нея солдати? На мен страшно ми е писнало от паметници, да ви кажа, в България не само на глава от населението се падат по три паметника, ами и всичките са грозни. Не знам какво се е случвало и се случва до ден днешен в катедрата по скулптура в художестевната академия, ама явно тия, дето имат талант да правят скулптури, никога не получават възможност да го покажат под формата на някой паметник. Другият вариант е хората да са си талантливи, но нарочно да са правили такива грозни монументи като тайно отмъщение към режима. Няма да изброявам всичките тия яки фермерки с огромните прасци, дето красят половината градинки и всеки вход и изход на български град. Ами дори и царските мотиви са напълно нелепи. Ходили ли сте до паметника на българските царе в Шумен? Казва се „Създатели на българската държава“. Ако трябва да сме честни, изобразените в него уж български царе са просто хора с тежък запек, седнали на тоалетни чинии насред недостроен панелен блок. Извинете неделикатността ми, но това е първото, което непосветеният във величието на българската древна нация, вижда в тоя паметник.

А Альоша с десетметровите бедра и малката глава в Пловдив? Имаше един такъв медицински синдром, ама не ми е удобно да го употребявам, че какво са виновни болните хора за това недоразумение на изкуството.

Любимият ми паметник обаче си остава „Каменната стража“ край Котел. Ужким показвала трима воини на цар Ивайло, ама са си ачик-ачик космонавти от изнъземна цивилизация. Бихме могли да показваме тоя паметник и като доказателство, че човешката цивилизация е донесена от Космоса.

За съжаление с падането на режима, не паднаха мераците на скулпторите и само мотивите станаха повече. Вече към царете, войниците и колхозничките се прибави и Дева Мария. Тази в Хасково я знаете – за мен все още остава неразгадано коя точно деноминация представлява тя – православна не е, католическа също не е, има доста протестантски елементи, но най-много са като че ли заемките от островните религии. Знаете ги, ония с каменните глави насред океана...

Та въпросът какво ще бъде поставено на мястото на жената-мъж със Шпагина става доста тревожен при така описаната ситуация. Дано не е някой хан със светещи очи и меч, размахан към „Младост“ 4. Аз съм от „Младост“ 4. Ако ще плаши някого, по-добре да са тия от „Люлин“. Богородица също би било нелепо, но е по-добре от Христо Стоичков, а Христо Стоичков е по-добре от 12-метров, четвъртит Левски. Като казах 12-метров, четвъртит и се сетих какво би било най-добре да сложим там, ама няма да го изпиша. Но подобна скулптура ще опише най-точно какво точно мислят софиянци за десетилетното съществуване на солдатката с яките прасци и шмайзера над главите им. Даже може да е въртящ се 12-метров четвъртит и да сочи ту към руското посолство, ту към американското, а най-често към парламента, за да обслужи всички политически страсти в толкова емоционалната ни родина.