Бригадата "Азов" възобнови бойните задачи на фронта.

Това съобщи на брифинг говорителят на Главното управление на Националната гвардия на Украйна полковник Микола Уршалович, цитиран от "Униан".

"Легендарната бригада "Азов" бе възобновена и започна да изпълнява бойни задачи в Серебрянския горски район", каза той.

Според Уршалович войниците на "Азов" удържат позициите си и нанасят щети на противника. 

На 8 юли президентът Володимир Зеленски след посещение в Турция се завърна в Украйна с петима командири на защитниците на "Азовстал". Те се намираха в южната ни съседка от септември 2022 г., според предварително съгласувана договорка с Руската федерация.

Командирът на "Азов" Денис "Редис" Прокопенко, заместник-командирът на "Азов" Святослав Пономар "Калина", старши офицер на "Азов" Олег Хоменко; командирът на 36-та отделна бригада на морската пехота Сергей Волински и командирът на 12-та бригада на Националната гвардия Денис Шлега трябваше да останат в Турция под личната протекция на президента Реджеп Ердоган до края на войната.

На 4 август 2023 г. Прокопенко вече участва в ученията на "азовците". Той е провел среща с командири на батальона. На нея Прокопенко е отбелязал, че основните усилия трябва да бъдат насочени към бойната подготовка и снабдяването на частта с личен състав, техника и въоръжение.