Украинското контранастъпление е отбелязало видим успех вчера, съобщава в редовната си сводка вашингтонският Институт за изследване на войната.

Силите на Киев са се придвижили напред в западната част на Запорожка област и на границата и с Донецка област, посочва институтът. Той отбелязва специално освобождаването на ключовото село Урожайное.

Освен това анализаторите отбелязват, че украинските войски са се  привдижили на североизток от Роботино в западната част на Запорожка област и "вероятно са постигнали големи успехи в прилежащите район, отчитайки непрекъснатата активност на украинските сили в гористите масиви на североизток от населеното място".

Институтът отбелязва, че руски военни кореспонденти потвърждават, че неголеми групи украинска пехота с подкрепата на бронирана техника са продължиби да настъпват северно и североизточно от Роботино, а също и към Вербов. Те пишат, че украинските сапьори са успели да разминират тези места, което позволява на войските да се придвижват по-свободно. 

Руските войски завзеха Урожайное през март 2022 година, малко след началото на нахлуването. 

Русия се хвали с успешно настъпление в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че въоръжените сили на страната са осъществили успешно настъпление в украинската Донецка област, предадоха руските новинарски агенции, цитирани от Ройтерс.

РИА Новости се позовава на данни на министерството, според които Украйна е загубила четири бронетранспортьора "Страйкър". Това е първият път, в който Русия заявява, че е поразила единици от тези бойни машини, доставени от САЩ на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според ТАСС въоръжените сили на Украйна са дали 195 жертви. Цитиран е говорителят на министерството на отбраната - генерал-лейтенант Игор Конашенков.

"На запорожкото направление загубите на противника се изразяват в 195 военнослужещи, четири бронетранспортьора "Страйкър", две бойни машини на пехотата (БМП - бел. ред.), 2 автомобила, артилерийска система М777, произведена в САЩ, гаубица Еф-Ейч 70, производство на Великобритания, а така също две гаубици Мста-2 и гаубица Д-20", казва Конашенков.

ТАСС го цитира и за това, че през изминалото денонощие руската противовъздушна отбрана е прехванала снаряд от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" и е свалила 18 дрона на украинските военновъздушни сили. По думите на Конашенков от началото на т. нар. специална военна операция на Русия в Украйна руските сили са унищожили 459 самолета, 246 хеликоптера, 5805 безпилотни летателни апарата, 431 зенитни ракетни комплекса, 11 349 танка и други бронирани бойни машини, 1144 реактивни системи за залпов огън, 5918 артилерийски оръдия и минохвъргачки, а така също 12 289 бойни единици от специалната военна автомобилна техника.