Скулптурните фигури на Паметника на съветската армия досега не са били обследвани и не е известно в какво състояние са и дали не са опасни. Това тепърва ще бъде направено.

Таква заявка даде днес в интервю за БНР кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който е ангажиран с процеса по преместването на МОЧА, както е известен монументът (от Монумент на окупационната Червена армия, б.р.).

"В тези фигури има бетон в долната част. Там, където свършва бетонът в други подобни фигури, има изтъняване, компрометиране на материала и вече не се знае в кой момент могат да прегънат крак. Експерти споделят с нас тези опасения. Съоръжението си има собственик и аз съм му направил предписание да огради, да ограничи достъпа и да направи всички тези проверки", заяви Трайков, който вчера обяви, че паметникът ще бъде ограден заради опасни елементи, а палатките на протестиращите отпред са без разрешение за поставяне.

В отговор също вчера областната управителка Вяра Тодева възложи да се направи спешен план за безопасност. 

Трайков посочи, че сега има отлепени и падащи плочи, освен това има поставена нова тежка плоча, без никакви строителни книжа и без разрешение.

Това е само една от многото, подчерта той и добави: "Онагледили сме протокола и със снимки, и с подробни обяснения. Трябва да се предприемат превантивни мерки - те дори вече не са и толкова превантивни". 

"Последният път, когато дори имаше заповед от главния архитект на Столична община, тя беше обжалвана в съда, вместо да се изпълнява. Когато за първи път поискахме от собственика, областния управител, преди 2-3 години да направи обследване на конструктивното състояние, защото и тогава имаше падащи плочи, зеещи дупки, не беше ясно какво е състоянието на фигурите, тогава този човек отказа да направи дори обследване, но съдът го задължи. От 2-3 години насам нищо не се е подобрило, напротив - влошило се е. Още преди три години, когато беше направено обследването, се констатираха много сериозни проблеми в постамента, които изискаха някакво действие. Тогавашният областен управител това действие го видя в идеята си да предостави съоръжението и терена за безсрочно и безвъзмездно ползване на руското посолство. Тази кореспонденция беше крита от районната администрация. Това не се случи", разказа Трайков предисторията.

За протеста с палатки той каза, че хората имат право да протестират, но там, където ще свършва оградата. Както и че самите палатки трябва да бъдат премахнати.

"Те имат съгласувателно писмо от Столична община, мисля, че за две седмици. Но в него изрично е написано, че се забранява поставянето на палатки, шатри и друг вид преместваеми обекти. Мисля, че е редно Дирекция "Сигурност" на Столична община да предприеме мерки, така че да се спазват условията на съгласувателното писмо", посочи още.