Предстои демонтиране на опасни елементи от Паметника на съветската армия, известен още като МОЧА (от Монумент на окупационната Червена армия). Трябва да бъдат махнати и палатките, които от БСП, "Левицата!" и "Възраждане" разпънаха отпред в знак на протест срещу намерението на властите да преместят монумента в музея на изкуството на социализма.

Това се разбира от фейсбук пост на кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, който както посочва, е обещал на аудиторията си да я държи информирана за развитието на казуса в Княжеската градина.

"Вчера експерти от район "Средец" изготвиха пореден констативен протокол за състоянието на т.нар. "Монумент паметник на съветската армия". Вече е изпратено на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението, чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи.

Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, за разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им", пише Трайков.

Не става ясно кои са опасните елементи, но спорадично там се отделят плочи. Става обаче ясно, че демонтаж ще започне, както и че ще бъде преустановен достъпът до монумента.

От отчета на Трайков е видно и още нещо - че протестиращите изначално не са имали право да разполагат палатките си отпред и те трябва да бъдат разгънати.

"Отделно, в писмо до дирекция Сигурност на Столична община съм поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни", посочва районният кмет на ДБ.

Малко след публикацията на Трайков дойде и своеобразно потвърждение на казаното от него от областната управа. Т.е., че има "предаварийно състояние на елементи от обекта" и предстои неговото обезопасяване.

"Областният управител на област София Вяра Тодева възлага спешно изработването на План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия. Планът е във връзка със заповедта на Главния архитект на Столична община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Обществеността ще бъде запозната своевременно с изработения план и с неговото привеждане в действие", посочват от екипа на Тодева.