Да пишем заедно истината.

Този призив отправя в писмо до Клуб Z знаменитият руски активист и изследовател на сталинския терор Юрий Дмитриев.

Писмото е изпратено до кореспондента ни в Брюксел Момчил Инджов от Поправителна колония (ПК) номер 18 в руската автономна република Мордовия. Там Дмитриев (67 г.) излежава присъда от 15 години лагер по скалъпено дело за педофилия. В Мордовия навремето са били затваряне най-видните съветски дисиденти.

(Кой е Юрий Дмитриев и защо е осъден – виж по-надолу.)

Писмото

„Добър ден, колега Момчил.

Журналистите, литераторите, историците са длъжни да пишат истината. Иначе светът ще се сгромоляса в пропастта. Това е нашият общ свят и сме длъжни да го съхраним за потомците. Хайде да го правим заедно.

С уважение,

Юрий Дмитриев (Хотабич¹)
Член на Санктпетербургския ПЕН клуб
29 юни 2023 г.
Поправителна колония номер 18
Селище Потма, Мордовия“

На 21 май в Брюксел се състоя вечер на писма до политзатворници в Русия и Беларус. Събитието бе организирано от Общество „Мемориал“, изследващо престъпленията на сталинизма. Създадено в годините на перестройката, то бе ликвидирано от руските власти в края на 2021 г.

Клуб Z написа писмо до Юрий Дмитриев. Именно Клуб Z най-много писа за преследването и процеса срещу руския историк, който оглавяваше регионалния клон на „Мемориал“ в автономната република Карелия.

Организаторите бяха напечатали пликове с ликовете и адресите на лагерите, където пребивават политзатворниците, до които бяха написани писма. Подателите вложиха и хартия, на която адресатите на напишат отговорите си.

Отговорът на Юрий Дмитриев до Клуб Z е с дата 29 юни. Това означава, че писмото е стигнало сравнително бързо до неговата колония. Писмото бе получено на адреса на кореспондента ни в Брюксел вчера. На факсимилето на пощенския плик той е заличен.

Кой е Юрий Дмитриев

Юрий Алексеевич Дмитриев е председател на карелския клон на Общество „Мемориал“. През 1997 г. той разкри масови гробове в местността Сандармох, където са заровени над 7000 души, разстреляни по време на Големия терор. Сред тях има и поне четирима българи.

Това е периодът между 1937 и 1938 г., когато са извършени най-кървавите репресии в СССР.
Благодарение на Дмитриев Сандармох бързо се превръща в място за възпоменание. Там са издигнати железни кръстове и роднини на жертвите редовно им отдават почит.

С идването на власт на президента Владимир Путин обаче отношението на руските власти към Сандармох се променя. Всичко започва с една статия на историка Юрий Килин. Той цитира документи на Федералната служба за сигурност (ФСБ), според които в Сандармох са заровени останките на съветски военнопленници, разстреляни от финландски войници по време на Втората световна война. Проправителствени медии докарват до над 20 000 броя на съветските жертви, който и досега не е доказан. На това се противопоставя самият Килин, но напразно.

Междувременно Общество „Мемориал“ е обвинено в двоен стандарт и разделение на жертвите на „наши“ и „чужди“. През 2015 г. организацията е обявена за чуждестранен агент от руските власти, а в края на 2021 г. е ликвидирана от Министерството на правосъдието.

От 2018 г. разкопки в Сандармох извършва Руското военно-историческо общество (РВИО). То действа с подкрепата на държавата.

Критиците смятат, че действителната цел е да бъде подменена историческата истина за Сандармох. А от „Мемориал“ твърдят, че откритите от Юрий Дмитриев масови гробове са на свръхсекретно място, което няма как да е било известно на финландците.

Делото

Юрий Дмитриев бе арестуван за първи път в края на 2016 г. Това стана малко, след като карелският клон на „Мемориал“ публикува имената на над 40 000 милиционери и чекисти от региона, участвали в сталинските репресии.

Изследователят бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. В компютрите му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря Наташа, които той е правил по искане на социалните служби. Те отнеха детето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба, която дотогава изобщо не се е интересувала от внучката си.

Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дмитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

През април 2018 г. Дмитриев бе напълно оправдан и освободен. Два месеца по-късно обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело.

В резултат историкът отново бе арестуван по подозрение в педофилия. Мотивът бе, че той може „да окаже вредно физическо въздействие върху детето“. Последва обвинение в изнасилване на Наташа. Той бе вкаран в психиатрия с искане за нова експертиза, която отново не даде исканите резултати.

През юли 2020 г. активистът бе осъден на 3 години и половина лагер. Наказанието бе обжалвано от защитата. Срещу него протестира и прокуратурата, която поиска 13 години лагер. И ги получи през септември 2020 г. Тази присъда бе постановена от Върховния съд на Карелия.

Касационният съд и Върховният съд на Руската федерация отказаха да преразгледат делото.
Градският съд в Петрозаводск преразгледа делото в частта на изготвянето на порнографските снимки.

Прокуратурата поиска присъдата на Дмитриев да бъде увеличена на 15 години лишаване от свобода. Така и стана. Това се случи в края на 2021 г.

------------------

¹Прякорът на Юрий Дмитриев иде от „Старецът Хотабич“. Това е съветска повест-приказка от 1938 г. на писателя Лазар Лагин. Главният герой е добрият дух Хасан Абдурахман ибн Хотаб, или Хотабич.