С видео от затворническа килия на фона на разказ за това какво е остракизъм и опасна ли е за обществото *cancel културата, озаглавено "Опасен" за демократичния ред", Йонислав Йотов - Тото отвърна на публичното му заклеймяване след скандала с Тити Папазов. И след като пусна клипа го изтри.

Той бе породен от разказа на треньора в подкаста на Тото как е подстригал като урок косата на бивша своя приятелка, а реакцията на водещия е да се посмее на "шегата". Видеото се завъртя в публичното пространство в момента, в който стана ясно, че 18-годишната Дебора от Стара Загора е била обезобразена с макетно ножче и с обръсната глава от предполагаемия си бивш приятел. Папазов и Йотов бяха осъдени за поведението си във видеоподкаста, а техни спонсори се отдръпнаха.

Сега изпълнителлят лансира клип, дълъг близо 13 минути, който копира почти дословно американското видео 'How Cancel Culture Destroyed an Entire Generation' (Как културата на отричането унищожи цяло едно поколение") от миналата година. И със собствения си глас обяснява, че човек се учи от грешките си, а cancel културата не позволява това. Че човек остава заклеймен без значение извинил ли се е или не.

Тото посочва и, че дори бившият американски президент Барак Обама е предупредил за опасността, че "хората ще полудеят да осъждат другите". Приложено е и част от интервю с Обама.

Води и до самия себе си:

"Артистът има една работа - да зарадва зрителя, за да го направи има нужда от свобода и гъвкавост в изразяването си… Ако артистът се притеснява от всеки един детайл, който присъства в неговата изява, ще се провали в това да бъде искрен, честен и непринуден".

Видеото е в YouTube, макар БНР да отбелязва, че самият Тото го е свалил от канала си няколко часа след публикуването, след критики, че копира американското.

Ето и двата клипа, единият от които (този на Йотов, бе изтрит около 15 ч. днес):

*Култура на отричане, заклеймяване