Разбудилият духовете случай с насилието над 18-годишното момиче в Стара Загора освети и предизвика реакция и срещу други скандални истории. Сред тях и разказът на Тити Папазов в подкаста на Тото.

Тийнейджърка остава с обръсната коса като наказание за изневяра. Извършителят е Папазов, недоволен от поведението на тогавашната си приятелка. Сходството в сюжетите - с наказанието чрез лишаване от косата и така унижение, е сходно с историята на Дебора. Баскетболният треньор, добре позната фигури в публичното пространство разказва историята сред шеги и закачки в живо излъчване на подкаста на Тото през публика.

Епизодът е от края на март тази година, но заради повишената чувствителност през последните дни привлече вниманието в социалните мрежи, където избухна вълна от недоволство. Последваха и нещо като извинения от Папазов и от певеца.

Днес има сериозна развръзка. След силен граждански натиск от българското представителство на Pepsi обявиха в донякъде кризисен пиар ход, че прекратяват рекламното си сътрудничество с Йонислав Йотов - Тото заради скандал с подкаста му,

"Куадрант Бевъриджис" АД, официалната бутилираща компания на продуктите на PepsiCo за България и организатор на кампанията "Предизвикателството на Pepsi", заявява ясна позиция против насилието. Считаме, че действията ни винаги трябва да се извършват при зачитане на човешкото достойнство и физическата безопасност", пише в позиция на компанията.

Оттам подчертават, че се ангажират да подкрепят "общество, основано на взаимно уважение и съпричастност, без злоупотреби, дискриминация или насилие".

"Ние няма да предоставяме трибуна на поведение, което не показва толерантност или насърчава тормоза и насилието. Уверяваме ви, че сме предприели всички необходими мерки, свързани с прекратяването на сътрудничеството ни с Тото (Йонислав Йотов)", пише още в изявлението на компанията, взето под натиска на общественото недоволство.

Разказът на Тити Папазов

През март т. г. Тити Папазов гостува на Тото и в няколкочасово предаване разказва за различни ситуация в бурната си кариера. Споделя и тази случка от началото на 90-те години, когато наказал своя бивша приятелка за изневярата ѝ, като остригал главата ѝ. По думите му тя се е борила "неистово за косата си", а шумът накарал съсед да се намеси, защото решил, че жената е изнасилвана. Докато той обяснява, публиката и водещият се забавляват. 

В Ютуб канала на Тото тази част от разговора беше пусната отделно под заглавие "Изневери ми с най-добрия ми приятел", но след надигналия се шум видеото беше свалено.

Извинения, обяснения, оправдания

На 1 август, ден след скандала, Йотов, в опит за минимизиране на щетите,се извини с видео за подкаста с Папазов. Рекламодателите му междувременно бяха засипани с гневни съобщения от потребители на социалните мрежи.

"Те не са изтрити от репорти, те са скрити от мен. Прецених, че щом обществото - и мен включително - ни е страх, че някой би решил, че това действие на Тити може да послужи като зелена светлина или нещо за одобрение, реши, че трябва да го премахна. Извинявам се, че не съм го преценил правилно навреме, когато се е случило", каза той.

И още:

"Моят смях там е още по-обиден с оглед на ситуацията към днешна дата. Извинявам се и наистина, наистина се надявам, че няма да има повече жени в такава ситуация".

Тити Папазов реагира с оправдание за такива бяха времената в нещо като извинение. 

Но специално подчерта, че не може да се правят паралели между неговия случай и насилието от Стара Загора, защото тогавашната му приятелка "нито е била бита, нито е рязана, нито е кълцана". Той обясни постъпката си с "бяхме млади, малко буйни, повече глупави".

Не пропусна да направи връзка между общественото недоволство от историята на остриганото момиче и разправиите в "Левски".

"Не може да има паралел с онзи изверг. Нито е била бита, не съм я докоснал, нито е рязана, нито е кълцана. Атаката е преднамерена. Всички, които разпространяват това, като влезеш при приятелите им изплува едно популярно име, което заплаши със смърт Наско Сираков. Ама всичко мина и не се пита какво се случи с този инцидент. Все пак става въпрос за запис отпреди 4 месеца - 15 март и инцидент отпреди 28 години", заяви пред "24 часа" Тити Папазов. 

"Ние имахме уговорка, но е несериозно да ви обяснявам. Имахме уговорка, че ако тя ми изневери, аз ще ѝ обръсна косата, а тя щяла да ми счупи фаровете на колата. Това не променя случилото се", допълни той пред Нова телевизия. Тити Папазов заяви още, че стои зад думите си, но осъзнава действията си: "Нито мога да се оправдая, нито мога да върна нещата

В следващо изявление пред "Офнюз" явно пак под натиска на общественото недоволство той показа самоосъзнаване - че е виновен и че се разкайва, но "е след дъжд качулка", но все пак бивало да разказва за случилото се в "шеговита форма".

Случаят в Стара Загора отключи "духа от бутилката" и предизвика масови протести срещу насилието в цялата страна, както и отключаване на говоренето по темата. Стигна се и до кризисни реакции от парламента и прокуратурата като под натиск на общественото недоволство в правната комисия вчера бяха приети на първо четени набързо промени в Наказателния кодекс с увеличаване на наказанията и в изменяния съвсем наскоро Закон за защита от домашното насилие с въвеждане на термина "интимна връзка".