Германия отново е "болният човек на Европа" икономически и е твърде вероятно Европейската централна банка да прекъсне серията си от лихвени повишения, за да ѝ помогне да преодолее трудностите си, пише днес Ройтерс.

А те са комбинация от отслабваща търговия с Китай, спад в промишлеността и строителството и край на евтините горива от Русия.

Фразата "болният човек на Европа" принадлежи на руския император Николай I и е изречена от него по адрес на Османската империя през XIX век. Но и Германия я беше заслужила в първите години на този век, когато, както днес я управляваше соицалдемократ - Герхард Шрьодер, станал по-късно прословут с кариерата си в руските енергийни гиганти "Газпром" и "Роснефт".

Германската икономика имаше отрицателен растеж от 0,1% през първото тримесечие на тези година на годишна база и нулев растеж през второто, показват данните от Евростат.

Tрудностите на Германия, най-голямата икономика на Европа, задържат растежа в еврозоната и заплашват да я тласнат към рецесия вместо към "меко кацане" с умерени растеж и инфлация, които ЕЦБ очаква, а САЩ още се надяват да постигнат, отбелязва Ройтерс.

До войната в Украйна и последвалите европейски санкции, засегналитежко руския износ на нефт и газ, той задоволяваше една трета от енергийните нужди на Германия, припомня агенцията.

Но германската икономика има свои собствени проблеми, сред които са прекаленото разчитане на износа, липса на инвестиции и недостиг на работна ръка, пише Ройтерс.

"Ако правителството не вземе решителни мерки, Германия може да остане на дъното на таблицата на растежа в еврозоната", казва пред агенцията Ралф Солвийн, икономист в Комерцбанк. 

От друга страна отрицателно въздействие върху икономическия растеж досега имаше целенасочената рестриктивна политика на германската централна банка, която свали инфлацията до 2% от двуцифрени нива, поддържайки по-високи лихви. 

Те задържат инвестициите в германския промишлен сектор, който е най-големият в Европа, посочва Ройтерс.

Затона днес ЕЦБ е пред дилема - би било неразумно да сваля лихвите, но би било опасно и да ги вдига. Целта е някъде по средата - да не оскъпява още кредитирането, но да поддържа цената му достатъчно висока.