Представители на еврейската общност у нас запознаха и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов със събрана от тях информация за зачестили в последните две години прояви на антисемитизъм, ксенофобия и хомофобия, реч на омразата, агресивно поведение и други недемократични практики, фокусирани върху групи от българското общество.

Това стана на среща в Съдебната палата.

В нея участва и единствената засега заместничка на Сарафов - Мария Павлова.

От страна на гостите са присъствали проф. д-р Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България “Шалом”, Максим Делчев - председател на Централния израилтянски духовен съвет (ЦИДС), Николай Гълъбов, председател на Федерация на ционистите, Роберт Джераси, председател на Национален съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), Виктор Меламед, представител на Американския еврейски комитет за България и др, става ясно от прокурорското съобщение.

Сарафов е акцентирал върху ангажимента на прокуратурата за противодействие на престъпленията от омраза и пресичането на опитите за антидемократични прояви.

"Борислав Сарафов увери, че Прокуратурата на Република България ще продължи да полага активни усилия за противодействие на антисемитизма и ксенофобията", казва се още в съобщението.

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение:

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов се срещна с представители на еврейската общност в България

Днес, 08.08.2023 г., изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и заместник главният прокурор Мария Павлова се срещнаха в Съдебната палата в София с представители на еврейската общност в България. В разговора участваха проф. д-р Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България “Шалом”, Максим Делчев - председател на Централния израилтянски духовен съвет (ЦИДС), Юлия Дандолова - изпълнителен директор на “Шалом”, Ели Анави, председател на “Шалом”- София, д-р Алина Леви, председател на фондация “Бет Шалом”, Леонид Хаздай, председател на Регионална организация на евреите “Шалом”-Дупница, Николай Гълъбов, председател на Федерация на ционистите, Роберт Джераси, председател на Национален съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), Виктор Меламед, представител на Американския еврейски комитет за България, доц. Тодор Чобанов, председател на организация “Негев”, Михайлина Павлова, главен редактор на в. “Еврейски вести”.

Гостите запознаха ръководството на прокуратурата със събрана от тях информация за зачестили в последните две години прояви на антисемитизъм, ксенофобия и хомофобия, реч на омразата, агресивно поведение и други недемократични практики, фокусирани върху групи от българското общество.

Председателят на ОЕБ “Шалом” проф. д-р Александър Оскар посочи, че в редица европейски държави подобни екстремистки прояви отдавна са инкриминирани, а опазването на демократичните ценности следва да бъде общ приоритет на институциите и гражданското общество.

В хода на разговора главният прокурор акцентира върху ангажимента на прокуратурата за противодействие на престъпленията от омраза и пресичането на опитите за антидемократични прояви, които поставят под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки гражданин.

Борислав Сарафов увери, че Прокуратурата на Република България ще продължи да полага активни усилия за противодействие на антисемитизма и ксенофобията и за недопускане на антидемократични прояви сред обществото.