През последното денонощие звената на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) са реагирали на 270 сигнала за произшествия, съобщават от дирекцията на интернет страницата си. 

Ликвидирани са общо 207 пожара. С преки материални щети са 40 от пожарите. От тях 11 са в жилищни сгради; шест в спомагателни, временни или паянтови постройки; 10 в транспортни средства; пет в селското стопанство; един в открити площадки в урбанизираните територии; един в съоръжения на открито и шест други, допълват от ГДПБЗН. При пожарите няма загинали и пострадали.

В ликвидирането на пожар, възникнал в суха трева и храсти в землището на гр. Ветрен, общ. Септември, обл. Пазарджик са участвали пет пожарни автомобила с 41 служители от териториалното звено в Пазарджик, булдозер от Столичната пожарна, 15 служители от Държавното горско стопанство и 30 доброволци. Сигналът за пожара е подаден в 14:24 на 5 август. Локализиран е, продължава гасенето на локални огнища. 

Ликвидиран е и пожар в бали слама и стърнище в землището на село Динк, общ. Марица, обл. Пловдив. Сигналът е подаден в 18:20 часа вчера. В ликвидирането на произшествието са участвали 12 автомобила и 36 служители от пожарната в Пловдив.

На 05.08.2023 г. в 21:14 часа в Оперативния център на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София е получен сигнал за пожар в посеви пшеница и сухи треви, в землището на с. Рельово, общ. Самоков, обл. София. Произшествието е ликвидирано с един пожарен автомобил от пожарната в Самоков.

Без нанесени материални щети са 167 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, три в стърнища, 31 в отпадъци и седем други. 

Извършени са 52 спасителни дейности и помощни операции. Екипите на пожарната са реагирали при седем катастрофи с транспортни средства (шест автомобилни и една железопътна), при една промишлена авария в електропреносната мрежа. От пожарната са се отзовали и на сигнал за паднали дървета и камъни. Случаите на оказана техническа помощ от екипите на пожарната са 42. Те са съдействали на други структури на МВР и други ведомства, както и на граждани, включително за транспортиране на пострадал до лечебно заведение.  

От подадените сигнали за произшествия 11 са били лъжливи повиквания, допълват от ГДПБЗН. 

БТА