Русия има готовност да се върне незабавно към зърнената сделка, но тя трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга страната.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че президентът Владимир Путин днес е разговарял по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган, чиято страна беше посредник в зърнената сделка заедно с ООН през юли 2022 г. 

Москва обяви излизането си от споразумението през юли, след като се оплака, че международната общност не е успяла да й гарантира да може да изнася свободно своето зърно и торове като част от него.

„Русия, както президентът Владимир Путин вече сто пъти повтаря това, е готова незабавно да се върне към самата сделка. Не само към преговорите, но и към самата сделка. Незабавно е готова да го направи. Просто сделката трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Руската федерация. До този момент това не беше направено“, каза Песков.

Той допълни, че Западът е наложил санкции на Русия, без да взема предвид нуждите на световната общност от храна. По думите му ръководството на ООН е наясно с това.

Износът на зърно и торове от Русия не е обект на западните санкции. Според Кремъл обаче ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.