"И ни беше обяснено, че така искали ГЕРБ, така искали ДПС".

Това каза пред БНР Петромир Кънчев - адвокат, обучител по медиация и член на "Правосъдие за всеки", след като организацията се оттегли от партньорство с "Продължаваме промяната - Демократична Бългрия" по повод промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

"Правосъдие за всеки" не иска оставки, не иска падане на правителството, не искаме предсрочни избори", каза още Кънчев.

Но допълни:

"Тези конституционни промени не са онези, заради които подкрепихме вносителите на конституционния проект."

Той поясни, че има три текста - единият вариант е този, по който от "Правосъдие за всеки" са работили заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България", вторият - представеният от "Продължаваме промяната - Демократична България и третият - този, който бе внесен в Народното събрание.

"Това не са промените, които ще направят истинска, дълбока съдебна реформа. Стабилизира се ролята на главния прокурор като един титан, който държи цялата наказателна политика на държавата", коментира Кънчев.

Още вчера от "Правосъдие за всеки" обявиха, че че от 5 техни идеи, в първоначалния вариант са влезли 4, а сега са нула. И че дори не знаят кой е редактирал окончателния вариант.

Дадоха пример, че вместо да се намалят мандатите на "тримата големи" от 7 на 5 години, се вписва възможност за втори мандат. И така реално стават 10. Това са промени интуито персона, правени за опредeлен човек - даде пример Петромир Кънчев и ясно намекна, че наближава краят на мандата на председателя на ВАС Георги Чолаков.

И попита - например в прокуратурата, нали никой не се съмнява, че след един мандат начело всеки главен прокурор ще може да си "осигури" преизбирането за втори мандат.

Отпаднало е и предложението квалифицираното мнозинство за избор на важни органи като ВСС в Народното събрание да може да бъде сваляно при някои ситуации от 160 на 140 души.

От "Правосъдие за всеки" обърнаха специално внимание, че е бламирана идеята министърът на правосъдието да е член по право и да води заседанията на бъдещия Прокурорски съвет, след като ВСС се раздели на две.